13 mei 2024

Onthulling Willem Spannbankje in Millingen aan de Rijn.

Vorig jaar, bij een uitgestelde jubileumfeest van de Heemkundekring de Duffelt door corona, kreeg Pater Willem Spann een bordje wat geplaatst zou worden op een bankje in Millingen. Willem was de grote drijvende kracht om te komen tot een Heemkundekring in het gebied van de Duffelt. Op 31 maart 1970 werd de Nederlandse afdeling opgericht, in 1980 de Duitse zustervereniging. Vorig jaar al had de Heemkundekring een bankje op het oog bij de Zalmstraat, maar de reconstructie van de straat duurde langer dan verwacht. Nu op zondag 12 mei, kon het er toch van komen. In aanwezigheid van een aantal leden, de zussen, de broer en schoonzus van pater Spann ,het bestuur  en wethouder Alex Ten Westeneind is het bankje door Willem  en zus Erna in gebruik genomen. Het staat op een mooi plekje, zicht op de put die ontdekt werd bij de reconstructie van de Zalmstraat  en mooi is opgemetseld door de gemeente, en het Zalmkerkje. Willem zet zich tot de dag van vandaag nog steeds in voor ‘zijn’ Heemkundekring. Een eerbetoon voor 54 jaar inzet is dan ook meer dan verdiend, een bankje in zijn dorp Millingen! Namens de Heemkundekring: Miengske Borremans. zie de foto’s (komen nog)

13 mei 2024

Jubileumconcert Muziekvereniging UNA Kekerdom

Jubileumconcert UNA Kekerdom in Kulturhus

Dit jaar viert Muziekvereniging UNA haar 125-jarig jubileum. De eerste jubileum-activiteit was een jubileumconcert op zondag 12 mei in het Kulturhus in Kekerdom. Een concert met muziek uit het archief: Pareltjes die overgebleven zijn bij het opruimen van de muziekbibliotheek. Verrassende nummers in diverse genres aangevuld met bekende muziek uit het swingende UNA repertoire. Een concert op Moederdag, een mooi muzikaal cadeau voor een enthousiast publiek. Ook lag er een presentje klaar voor de aanwezige moeders. Het orkest stond  leiding van dirigent Peter Wintjes. zie de foto’s

12 mei 2024

Nationale Molendagen

Voorzitter Zeger Stappershoef legt aan de bezoekers de werking van de molen uit

Dit weekend zijn de Nationale Molendagen.  Ook de Thornsche Mol en doet daar aan me, evenals de Kekerdomse Molen. De molens zijn te bezichtigen en bij de Thornsche Molen konden de bezoekers op zaterdag getuige zijn van het scheren van schapen van de schapen van Wilbert Verriet.

11 mei 2024

Faces to Graves Coins uitgereikt.

v.l.n.r. Saskia Peeters, Richard Russell, Hennie Koster en Alice van Bekkum.

Zaterdag 11 mei, tijdens de bijeenkomst in “Het Groene Balkon” te Groesbeek van het Research Team van  Faces to Graves werden twee leden onderscheiden met de Faces to Graves coin en een bijbehorend certificaat. Dat zijn Richard Russell, een Canadees die in Driebergen-Rijsenburg woont en Hennie Koster uit Millingen aan de Rijn. Samen vormen ze het Data Management Team en zorgen er al 5 jaar voor dat de leden toegang krijgen tot de FTG archieven via Dropbox. Bovendien hebben ze onze Master Database opgezet, die ons precies laat zien hoe ‘de vlag erbij staat’, zoals welke researcher werkt aan welke soldaat en of er al een Nederlands en een Engels levensverhaal klaar is en op de website staat enz. Ook kunnen we in het overzicht precies zien hoeveel levensverhalen er nu al zijn, maar ook hoeveel foto’s we hebben. En dit zijn slechts enkele voorbeelden. Richard Russell gaf zaterdagmorgen een presentatie over Dropbox. Hennie Koster gaf gehoor aan de allereerste oproep voor vrijwilligers die Faces to Graves deed, waarna de eerste bijeenkomst op 27 jan 2017 plaats vond in de zaal van het gemeentehuis van Groesbeek. Hij is een veteraan en werkte toen bij de Kon. Marechaussee. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar werkt nog wel op regelmatige basis. Hennie schrijft ook levensverhalen, heeft zelfs samen met Julie Allen alle levensverhalen van de soldaten in British Columbia geschreven. Die werden in boekvorm uitgegeven door de Dutch Canadian Liberation Society 2020, die het boek uitdeelden aan alle ouderen in tehuizen in BC. Samen met Richard heeft hij alle informatie van FtG aan de masterdatabase toegevoegd en hij verleent alle vrijwilligers toegang tot de betreffende mappen van de soldaten waar ze aan werken. De certificaten werden namens het bestuur uitgereikt door Saskia Peters, lid van het bestuur en Alice van Bekkum, voorzitter. De FtG coin is ontworpen en uitgevoerd door De Tinnen Roos. Alice van Bekkum, voorzitter Stichting Faces To Graves

10 mei 2024

Viering DAG VAN EUROPA in het Vrijheidsmuseum en uitreiking Erespeld Grenzland Europäer van het Jaar 2024 aan Martin Schulz

Martin Schulz linkes met naast hem Josef Gietemann.

Op de avond dat Joost Klein met het lied “Europapa” Nederland vertegenwoordigde in de voorronde van het Eurovision Songfestival en zijn lied begon met “Europe, let’s come together…“, gaven de sociaaldemocraten van de SPD en PvdA uit de grensregio Kleve, Kranenburg, Berg en Dal en Nijmegen daar voor het elfde jaar op rij gehoor aan. Jaarlijks ontmoeten zij elkaar op 9 mei tijdens een strijdbare en vriendschappelijke bijeenkomst van internationaal georiënteerd Links en vieren zij samen de DAG VAN EUROPA. Een verenigd Europa dat al een mensenleven lang voor stabiliteit en vrede zorgt. Geen betere plaats om daar stil bij te staan dan in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Tijdens deze bijeenkomsten wordt ook altijd iemand geëerd die zich langjarig heeft ingezet voor het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking, -vriendschappen en internationaal bewustzijn en -handelen. De samenwerkende afdeling van de PvdA en SPD reikten dit jaar op donderdag 9 mei  de Erespeld Grenzland Europäer van het Jaar 2024 uit aan de heer Martin Schulz. Hij is een prominent Duits politicus en voormalig partijleider van de sociaaldemocratische SPD. Zo was hij van 2012 tot 2017 voorzitter van het Europees Parlement, is hij voorzitter van de Friedrich Ebert Stichting en beschermheer van de Liberation Route Europe waar de Bevrijdingsroutes in onze regio deel van uit maken. Martin Schulz is de negende Grenzland Europäer die deze prestigieuze onderscheiding ontvangt. De prijs wordt toegekend door het Overleg Sociaaldemocraten Grensregio Nijmegen-Kleve, die het een eer vonden dat de oud directeur van het Vrijheidsmuseum Wiel Lenders en zelf winnaar van de Erespeld in 2022, de lofrede voor Martin Schulz mocht uitspreken. En dat deed hij met verve in het Duits. De erespeld werd bij Martin Schulz opgespeld door de waarnemend burgemeester van de Stadt Kleve, Josef Gietemann. Namens de gemeente Berg en Dal was burgemeester Mark Slinkman aanwezig.

10 mei 2024

14e Smartlappenfestival “Tranendal tussen de heuvels” in Groesbeek.

De afsluiting op het Marktplein aan het einde van heet Smartlappenfestival werd een groot feest.

Ook dit jaar op Hemelvaartsdag, vond in het centrum van Groesbeek  het Smartlappenfestival “Tranendal tussen de Heuvels” plaats. De opening vond om 12.00 uur plaats op het Marktplein, waar de andere koren door het organiserende koor “Ochaarm” werden toegezongen. Op diverse locaties was er muziek. De  14 koren een muziekgezelschappen kwamen van heinde en verre en trokken allemaal veel toehoorders.  Het weer werkte dit jaar geweldig mee. Het was een mooie, deels zonnige dag, waardoor extra veel bezoekers naar het centrum van Groesbeek gekomen waren. Bij de Zuidmolen was een braderie, welke ook veel bezoekers trok.  Het festival werd afgesloten in de feesttent op het Marktplein met een optreden van Ochaarm. Daarna ging het feest nog door met de Triësto’s. zie de foto’s deel 1;  deel 2(komen nog)

9 mei 2024

Gedeputeerde Verkeer Provincie Gelderland op bezoek in Leuth

In gesprek met Dorpsagenda over oplossingen gevaarlijke verkeerssituaties. Op 18 april is de Werkgroep Verkeer&Veiligheid van de Dorpsagenda Leuth in overleg geweest met verschillende afgevaardigden van de gemeente en de provincie Gelderland over de verkeersveiligheid in Leuth en omgeving. Namens de provincie was de gedeputeerde voor Verkeer, de heer Klaas Ruitenberg, aanwezig en wethouder Ria Barber namens de gemeente Berg en Dal. Ook waren er enkele beleidsambtenaren meegekomen naar het Kulturhus in Leuth waar het gesprek plaatsvond. Na afloop werd er nog een stukje langs de Steenheuvelsestraat gewandeld om de situatie ter plekke in ogenschouw te nemen. De bestuurders waren hier op uitnodiging van de Werkgroep om te praten over de provinciale N840: de gevaarlijke drukke Steenheuvelsestraat die dwars door het dorp loopt en over de situatie op de Kapitteldijk. Op beide trajecten wordt vaak te hard gereden met als gevolg dat er regelmatig auto’s van de dijk raken. In 6 weken tijd is er al viermaal een auto van de dijk gereden; zo kwam er laatst een vrachtwagen op het onder aan de dijk liggende fietspad terecht, waar op dat moment gelukkig niemand langskwam. Belangrijkste wensen vanuit de Werkgroep zijn het terugbrengen van de maximumsnelheid op de Steenheuvelsestraat/Botsestraat naar 30 km/u en op de Kapitteldijk naar 60 km/u. “Op de dijk geldt nu nog een adviessnelheid van 60 km, maar die willen wij graag veranderd zien in een gebod van 60 km. Verderop is op de Duffeltdijk deze snelheid al aan de orde en het is ook een logischer overgang, wanneer op de Steenheuvelsestraat een snelheid van 30 km gaat gelden.” Daarnaast ziet de werkgroep graag dat er vangrails op de dijk worden geplaatst, in ieder geval aan de zijde van het fietspad. In het najaar zal de provincie besluiten welke wegen in Gelderland in aanmerking komen voor een snelheidswijziging. Wij hopen natuurlijk dat de provincie de zorgen over de verkeersveiligheid van Leuth deelt en tot een positief besluit zal komen. Dorpsagenda Leuth – Werkgroep Verkeer&Veiligheid. Frank Saris, Guydo Mulder, Jo Coerwinkel, Koos Donné, Louki Oomen.

9 mei 2024

5 mei viering in en bij het Vrijheidsmuseum Groesbeek.

De nieuwe directeur van het Vrijheidsmuseum Esther Dorsten in gesprek met burgmeester Mark Slinkman na de Vrijheidslunch.

Op 5 mei vierde het Vrijheidsmuseum in Groesbeek 79 jaar Bevrijding, in en om het Vrijheidsmuseum. De hele dag was er een feestelijk programma: Zo waren er open rondleidingen (ook speciaal voor kinderen) langs de highlights in de vaste expositie; Grateful Generation Tours reed de mensen  rond in een authentieke Willy’s Jeep uit 1942.;  Er waren Live muziek optredens van duo William Smulders & Lieke Grey en Fons Jas. Er werd een Vrijheidslunch opgediend, waarbij ook burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal aanwezig was. Er konden Stoepkrijt tekeningen gemaakt worden over vrijheid; Gerrit Kok tekende speelse cartoons en Kiko de Clown vouwde ballonnen met de kinderen. Ook was er een boekenmarkt en kon men zich gratis op de foto laten vereeuwigen.  En natuurlijk kon ook de Wisselexpositie Dubbelspion nog bezocht worden.  zie de foto’s (komen nog)