18 mei 2024

Opening vergroende Kerkplein in Breedeweg.

De laatste boom wordt geplant door v.l.n.r Ria Barber, Joop Vogel,Mike Dinnissen en Theo van Grinsven.

Op zaterdag 18 mei 2024 vond de feestelijke opening plaats van het vergroende Kerkplein in Breedeweg, gemeente Berg en Dal. De officiële opening was om 11.30 uur. Wethouder Ria Barber plantte toen samen met betrokken inwoners, Teun van Grinsven, Joop Vogel en Mike Dinnissen,  de laatste boom, een Esdoorn, op het groene plein. De presentatie werd gedaan door een “levende boom”, Leo Diriks, alias Leo de Pretkok.Tijdens de opening waren er volop activiteiten voor jong en oud. Alle inwoners van Breedeweg waren uitgenodigd. Inwoners konden hun tuintegels inleveren en hiervoor een plantenpakket terugkrijgen. Ook waren er gratis hapjes en drankjes van de Buurtmarkt en er was een springkussen voor kinderen. Muzikale medewerking werd verleend door fanfare Jubilate Deo uit Breedeweg. Het vergroende Kerkplein. De afgelopen periode is het Kerkplein opnieuw ingericht. Er zijn 15.000 tegels weggehaald om ruimte te maken voor 1.400 vierkante meter aan planten. Ook zijn er 7 extra bomen geplant die zorgen voor verkoeling op warme dagen. Verder zijn er bankjes en een picknicktafel met watertappunt geplaatst. De grote glas- en textielcontainers zijn onder de grond gebracht. Breedeweg maakt ruimte voor water De gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland pakken samen met inwoners wateroverlast en verdroging in Breedeweg aan. Dit gebeurt met ongeveer 40 verschillende maatregelen. Een van die maatregelen is het vergroenen van het Kerkplein. Door het plein te vergroenen kan er nu 230.000 liter meer water in de bodem wegzakken. Dit water wordt daardoor niet meer naar de rioolzuivering afgevoerd en zorgt niet meer voor wateroverlast. Het ontwerp voor het nieuwe Kerkplein is samen met inwoners opgesteld. Eerder zijn de ideeën en wensen van inwoners opgehaald tijdens een bewonersavond en via www.samenbergendal.nl. Deze inbreng is met een klankbordgroep uit Breedeweg verwerkt tot een ontwerp voor het vernieuwde, groene Kerkplein.