19 mei 2024

Expositie de vergeten winkeltjes en de smokkelhandel in de kerk van Millingen.

Voor het derde jaar is er weer een expositie tot stand gekomen door de inzet van de werkgroep “Cultuurhistorisch informatiecentrum ’t Laag”, een onderdeel van BIZ Millingen Centrum in de kerk van Millingen aan de Rijn. Het centrum is geopend vanaf 15 mei tot en met 27 oktober op dinsdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Dit jaar staat de connectie met de handel (legaal en illegaal) in de spotlights met als hoofdthema “de vergeten winkeltjes en de smokkelhandel”. Aan de hand van verhalen, foto’s, diverse artikelen en attributen wordt er een beeld geschetst hoe oude winkeltjes zijn ontstaan en ook weer zijn verdwenen. En hoe er werd gesmokkeld om te overleven en welke risico’s er werden genomen. Ooit waren de dorpen Millingen aan de Rijn, Kekerdom, Leuth en Ooij zelfvoorzienende dorpen met specifieke winkels waar de bewoners voor hun levensbehoefte terecht konden. De samenhorigheid in de dorpen stond hoog in het vaandel en er was altijd tijd om een praatje te maken. De bewoners stonden voor elkaar klaar. Door de komst van de supermarkten en gebrek aan opvolgers waren veel van de kleine zelfstandigen gedwongen hun zaak te sluiten. Ook de smokkelhandel was een bron van inkomsten vaak noodzakelijk om iets extra’s te verdienen voor het dagelijks onderhoud, want men was arm. Men was creatief in het verzinnen van allerlei smokkeltrucs, zoals een loslopende hond met als halsband een nylonkous met koffie. Smokkelen was ook gevaarlijk er stonden flinke celstraffen op en er zijn ook smokkelaars doodgeschoten. Om het verleden, de herinneringen van de bewoners weer naar boven te halen en samen die saamhorigheid opnieuw te beleven hebben wij deze onderwerpen gekozen. Ook kinderen kunnen op avontuur. Via een zoekkaart kun je kennis maken met de wereld van smokkelen en winkels van vroeger. Ook mag je een kleurplaat uitkiezen die je thuis kunt inkleuren en nog eens kunt denken aan de expositie. zie de foto’s van de eerste dag. komen nog.