18 mei 2024

Historische infopanelen onthuld in Groesbeek.

Vrijwilliger Theo Giesbers doet uitleg over het bord van de Mariagrot.
Op vrijdagmiddag 17 mei werden in park Mariëndaal in Groesbeek bij de Kloostertuin en Gasterij ’t Groeske  twee nieuwe historische informatiepanelen onthuld. Het ene paneel vertelt de geschiedenis van het voormalige hotel Bellevue, later klooster Mariëndaal. Hier leidden de zusters van de orde van Carolus Boromeus vroeger een meisjespensionaat. Dit paneel werd onthuld door zuster Emmanuela namens de zusterorde en locatiemanager Wilma Pouwelse van ZZG Zorggroep. Het andere paneel vertelt de geschiedenis van de Mariagrot in het park, die oorspronkelijk eind 19e eeuw werd opgericht als ‘Hart van Jezus-grot’. De grot werd in 2018 hersteld door vrijwilligers en in 2019 weer ingewijd. Dagelijks komen er mensen kaarsjes branden. Vrijwilligster Marian Peters die samen met andere wijkbewoners voor de grot zorgt heeft dit samen met zuster Emmanuela onthuld. Vrijwilligers van Stichting Vitaal Mariëndaal hebben de historische informatiepanelen kunnen maken met financiële steun van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten Gemeente Groesbeek. Zij raadpleegden historische bronnen, waaronder de kronieken van de zusters en ander archiefmateriaal. Vrijwilliger en oud-wethouder Theo Giesbers: ‘Het was interessant dit onderzoek te doen! Het was niet zo makkelijk om uit te vinden hoe alles precies is gegaan. Er zijn verschillende bronnen, soms incompleet, maar we hebben de geschiedenis zo zorgvuldig mogelijk gereconstrueerd.’ Hij hield een vlammend betoog, voorafgaand in Gasterij ’t Groeske en later bij de onthulling van de borden. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Erik Weijers aanwezig.  Na afloop was er voor alle aanwezigen koffie met Mariakoekjes en een Marialikeurtje.  zie de foto’s. (komen nog)