7 mei 2024

4 mei herdenking in Ooij.

Wethouder Ria Barber legt samen met leerlingen van Opweg bloemen bij het oorlogsmonument.

Dit jaar was ook in Ooij weer een indrukwekkende herdenking voor de slachtoffers van de oorlog. Er werd begonnen met een mis in de H. Hubertuskerk met pastoor Rudo Franken als voorganger. Diverse familieleden van de omgekomen Ooijse slachtoffers waren uitgenodigd voor deze bijeenkomst en waren in grote getale aanwezig. Medewerking werd verleend door  de schutterij Eendracht en muziekvereniging de Ooijse Toekomst.  In de kerk werd een gedicht voorgelezen door  leerlingen van basisschool Opweg, dat geschreven was door Marco van der Sluijs. Namens het gemeentebestuur  werd gesproken  door wethouder Ria Barber en werd er door haar, samen met leerlingen van de basisschool Opweg een krans gelegd. Na de kransleggingen bij het monument voor de kerk, werd de ceremonie i.v.m. het slechte weer, snel afgesloten. zie de foto’s van Herman Leensen.    

Verhalen van vroeger. (gedicht door Marco van der Sluijs.)

De verhalen van vroeger, mogen nooit slechts verhalen worden.

Herinneringen van wat ooit was, mogen we nooit vergeten 80 jaar, 10 jaar of 6 maanden, voor hen die gestorven zijn, De onschuldigen, de slachtoffers van oorlog, haat, geweld De dappere strijders die vochten voor onze vrijheid.

Want onze vrijheid is niet vanzelfsprekend al voelt het wel zo. 

Ook nu zien we haat groeien, hebben we dan niets geleerd? Het levend houden van onze geschiedenis, leren van het verleden.  Alleen zo kunnen we ervoor zorgen, dat vrijheid blijft bestaan.  Vrijheid voor iedereen, haat en angst mag nooit de norm worden. 

Laten we ze nooit vergeten de mensen die zijn gestorven in oorlogstijd. 

Laten we leren van de fouten uit het verleden, aan ons de taak.  Op 4 mei herdenken we de gevallenen en op 5 mei vieren we de bevrijding.  Ook op de overige 363 dagen van het jaar mag het niet vergeten worden.

Nooit meer is nu nie wieder ist jetzt never again is now plus jamais est maintenant