22 april 2023

Blaasbalg uit 1818 weer in gebruik in Groesbeek

Wethouder Erik Weijers wijst naar de blaasbalg waarmee hij zojuist het vuurtje heeft aangewakkerd.

Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal had vrijdag de eer om een oude gerestaureerde blaasbalg uit 1818 weer in gebruik testellen in de smederij van Richard van Kerkhoff aan de Bredeweg in Groesbeek. Dankzij Vereniging Behoud Dorpsgezichten Groesbeek en subsidie van de gemeente is de blaasbalg weer te gebruiken én te bewonderen. De oude blaasbalg was gerestaureerd door de smid/restaurateur Steven Frijlink uit Arnhem en het touw was gemaakt door Johan van Deelen uit Kekerdom. De ingebruikstelling werd ingeluid door Theo Giesbers, die de hele restauratie “begeleidt” had en er achter was gekomen dat er een “gehele koe” in ging.  Na de restauratie heeft smid Richard Kerkhoff de blaasbalg passend gemaakt en er een prachtig technisch project van gemaakt in zijn smederij annex museum. zie de foto’s (komen nog)