5 mei 2022

Dodenherdenking in Leuth

Dodenherdenking in Leuth. Foto Han van de Brink

Woensdagavond 4 mei was ook in Leuth weer een dodenherdenking . De herdenking kreeg na de coronaperiode een iets andere vorm. Er werd wel verzameld bij het Kulturhus waar Willem Schenk de toehoorders vertelde over de Maria plaquette, een geschenk van onderduikers in de school áán de school. Hij kwam uit de oude witte school, en kreeg een prominente plaats in het Kulturhus bij de herdenking van 75 jaar bevrijding. Vox Virorum was erbij aanwezig om een stemmig lied ten gehore te brengen. Vervolgens werd middels een stille tocht richting Kerkplein gelopen. De monumenten kregen in de twee jaar ook een nieuwe plaats omdat het kerkgebouw en de pastorie verkocht zijn. Het kerkbestuur Maria ten Hemelopneming heeft aan de stichting 4 mei herdenking Leuth een stukje grond aan het Kerkplein aangeboden en de monumenten verplaatst. Er kwam zelfs een monument bij: een steen met verschillende vormen en kleuren welke symbool staat voor de soldaten die gevochten hebben in de WOII in het gebied rondom de Thornsche molen en de Zandpol en hun leven op het slagveld hebben gelaten. Hun namen staat erbij geschreven. Het is de wens van het comité om deze nog te verfraaien. Na de last post en de kranslegging werden er gedichten voorgedragen door Sven Arens, leerling van basisschool ’t Bijenveld en Marie Booltink. Wethouder Mw. I. van der Scheur sprak namens de gemeente Berg en Dal. Medewerking was er door een afvaardiging van muziekvereniging DES, Les Alouettes, de Sokkenummers en Schutterij De Vriendenkring.  Bij de herdenking waren daarnaast vele belangstellenden aanwezig uit Leuth, maar zeker ook erbuiten. Het overtrof de verwachtingen van het comité.  De herdenking werd beëindigd met het Wilhelmus. Vervolgens werden de uitgedeelde bloemen bij de graven gelegd en keerde iedereen huiswaarts.  De foto’s van de kransleggingen werden gemaakt door Han van den Brink. zie de foto’s