13 november 2023

Dorpsagenda Leuth in gesprek met provincie en gemeente over verkeersplan

Steenheuvelsestraat in Leuth.

Leuth – De Werkgroep Verkeer&Veiligheid van de Dorpsagenda Leuth houdt zich al enkele jaren bezig met de verkeersveiligheid in het dorp. Zij heeft nu een verkeersplan opgesteld, waarin een aantal gevaarlijke situaties in het dorp worden beschreven en suggesties worden gedaan deze te verbeteren. Daarbij is vooral geprobeerd de veiligheid voor fietsers te verbeteren, maar er is ook aandacht voor de wandelaars.  Er zijn uitnodigingen verstuurd naar de provincie Gelderland en de gemeente Berg en Dal om deze plannen te bespreken; hun reacties waren positief en op 29 november komen medewerkers en twee wethouders van de gemeente naar Leuth voor een overleg met leden van de Werkgroep. Lees hieronder verder.

Het plan van de Werkgroep begint met het voorstel de adviessnelheid van 60 km op de Kapitteldijk om te zetten in een verbod om harder te rijden. Per jaar rijden er meerdere auto’s van de dijk, waardoor er ook fietsers op het fietspad geraakt kunnen worden. Gelukkig is dat nog niet gebeurd, maar de kans is niet ondenkbeeldig. De snelheid van 60 km sluit ook logisch aan bij de Duffeltdijk waar dit al geldt en het biedt een betere overgang naar de gewenste 30 km in het dorpscentrum. Dit laatste is een al lang geuite wens van de Werkgroep en heel belangrijk om meer veiligheid voor fietsers te scheppen.  Vaak rijden er grote groepen schoolkinderen op de fiets door het dorp, waar ook auto’s gebruik moeten maken van dezelfde drukke weg. Ook komen er dan nog grote vrachtwagens en brede landbouwvoertuigen op een veel te hoge snelheid door het centrum, waardoor fietsers het trottoir op moeten vluchten. Het college van de gemeente heeft de wens om tot 30 km te komen in zijn coalitieprogramma opgenomen, maar het wachten is nu op de realisering.

Verder worden er voorstellen geformuleerd om de Plezenburgsestraat en de Bredestraat veiliger te maken voor fietsers en wandelaars.

Het hele verkeersplan van de Werkgroep, dat is geschreven met steun van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond, kunt u lezen op de website van de Dorpsagenda: www.laatleuthleven.nl  Mocht u behoefte hebben aan verduidelijking, hebt u vragen of opmerkingen, dan kunt u reageren per mail: contact@dorpsagendaleuth.nl                            Doe dit wel zo spoedig mogelijk, zodat uw bericht nog kan worden meegenomen in het overleg met de provincie en gemeente. Fijn als u met ons meedenkt!

Dorpsagenda Leuth                                                                                                                          Werkgroep Verkeer&Veiligheid                                                                                                          November 2023