14 september 2023

Boekpresentatie “Ode aan het Berg-en-Dalse Landschap in Beek.

In het weekend van 9 en 10 september was het weer Open Monumentendag. Ook antiquariaat  “Het Supplement” in Beek deed hier aan mee. Zij hadden beide dagen de deuren wijd open maar op zondag 10 september was er iets speciaals ,de presentatie van een nieuwe facsimile publicatie die louter een lofzang is op het omringende landschap van Supplement. Ode aan het Berg-en-Dalse landschap. Eind 19de eeuw beschreef B. ter Haar voor het toenmalig Hôtel Berg en Dal een aantal wandelingen in het boekje ‘Berg-en-Dal, gids voor de bezoekers van Nijmegens omstreken’. Het waren stuk voor stuk romantische loftuitingen op het landschap van die dagen. Dit landschap trok in die dagen met name de meer gefortuneerden die neerstreken in het hotel voor een ‘Pensionsprijs met inbegrip der Kamer van f 3.50’. Kom daar heden ten dage nog maar eens om. Maar ook in deze tijd waardeert menigeen de verlokkingen van het gevarieerde landschap dat grotendeels toebehoort aan de gemeente Berg en Dal. De Nijmegenaar Bart Bossers heeft het initiatief genomen om de uitgave van Ter Haar weer een keer onder de aandacht te brengen. Omdat de oorspronkelijke uitgave uit 1890 vrijwel niet te krijgen is, is er een facsimile uitgave gemaakt met wandelkaart. Zondag 10 september heeft de heer Bossers op Open Monumentendag het boekje toegelicht en een exemplaar aangeboden aan de Stichting Monument en Landschap in de gemeente Berg en Dal. Een en ander vond plaats in antiquariaat Supplement in Beek alwaar de uitgave ook verkrijgbaar is. Op de foto: vlnr. Han van Wijk, Bert Bossers, Maria Maas en Eugene Jeurissen