14 september 2023

Grote zorgen over vechtpartij in Groesbeek

Persbericht gemeente Berg en Dal. Momenteel rouleert er een filmpje over een vechtpartij in Groesbeek. Een vechtpartij waarbij ook een mes wordt gebruikt. Burgemeester Mark Slinkman maakt zich grote zorgen hierover. Mark Slinkman: “Ik ben erg geschrokken van dit filmpje. Dit had heel anders kunnen aflopen wanneer jongeren met een mes gaan vechten. Dit filmpje geeft extra aan hoe ernstig dit probleem is. Andere jongeren die filmen en buiten beeld hoorbaar zijn grijpen niet in, moedigen zelfs aan. Dit zegt heel veel.” Wethouder Irma van de Scheur van Jeugdzaken: De politie en de gemeente doen al veel om de overlast van de jongeren tegen te gaan. De gemeente kan niet alles oplossen. Daarom blijf ik de jongeren én ouders nadrukkelijk wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Wat gaan de gemeente en andere instanties hiermee doen? De politie doet onderzoek naar de video die rondgaat en de personen die bij het incident betrokken zijn geweest. De politie vraagt mensen die getuige zijn geweest zich te melden bij de politie via 0900-8844. Ook gaan politie en jongerenwerk in gesprek met jongeren en ouders. Waar nodig ondersteunt het sociaal team van de gemeente om de juiste zorg te geven. De gemeente (het sociaal team) gaat ook bekijken wat er nog meer kan gebeuren om de juiste hulp te bieden aan de jongeren en/of ouders. Wat doen de gemeente en andere instanties al? Jongerenwerk (Forte Welzijn) is actief op straat, praat structureel met de jongeren en zoekt samen naar een andere tijdsbesteding. Zo organiseert het (sport)activiteiten voor de jongeren, ook in het gebouw van jongerencentrum Maddogs dat nu weer ruimere openingstijden heeft (drie dagen per week). Jongerenwerk is ook aanwezig op de twee middelbare scholen in onze gemeente. Eerder heeft de gemeente speciale plekken ingericht voor de Groesbeekse jongeren: bij sporthal Heuvelland en bij visvijver de Mies. Als jongeren ontsporen gaat het sociaal team van de gemeente met de ouders in gesprek en eventuele andere organisaties om de problemen proberen te verhelpen. En boa’s en/of politie delen waarschuwingen en bonnen uit als er overtredingen worden geconstateerd.