7 mei 2023

Grensland koningschieten in Millingen aan de Rijn.

Vendelhulde voor de nieuwe koningen en koningin, alsmede het oude koningspaar.

Op zaterdag 6 mei werd in Millingen aan de Rijn, het door schutterij OEV het grensoverschrijdende “Grensland schuttersfeest” gehouden. Aan deze 15e editie, perfect georganiseerde evenement, deden alle schutterijen mee van beide zijden van de grens in de gemeenten Berg en Dal en Kranenburg. Het eerste Grensland schuttersfeest werd in 1993 georganiseerd, in het Duitse Wyler en wordt elke twee jaar georganiseerd. De laatste keer was in 2019 en door bekende redenen werd het een paar jaar niet georganiseerd.  Er werd gestart met een ontvangst in het schuttersgebouw van OEV, waar o.a. de erewijn werd gedronken en  waarna de schietwedstrijden op het naastgelegen terrein werden gehouden. Daar schoot Wilfried van Eck van schutterij de Vriendenkring de vogel naar beneden. Hij volgt daarmee Carl-Heinz Haukes op, die in 2019 Grenslandkoning werd in Leuth. De komende twee jaar mag Wilfried van Eck zich “Grenslandkoning” noemen. Grensland “Koningin” is geworden Chantal Frieling-Orval van Schutterij EMM uit Kekerdom. Grensland Jeugdkoningin is geworden Lorenzo Janssen van de Vriendenkring in Leuth. Na afloop van de schietwedstrijden volgde een korte rondgang door het dorp, waar eerst een defilé werd gehouden langs de koningsparen. In het schuttersgebouw volgde vervolgens de inhuldiging van de nieuwe hoogheden en werden de prijzen uitgereikt waarna er voor allen gevendeld werd. De volgende uitgave van het Grenslandschieten zal over twee jaar in het Duitse Schottheide worden gehouden. zie de foto’s deel 1;  deel 2;  deel 3; deel 4;  deel 5;  deel 6; deel 7 ; deel 8, deel 9; deel 10 

De uitslagen van de schietwedstrijden: Koningschieten.  Kop: Willy Janssen (Vriendenkring Leuth), rechter vleugel, Willem Booltink (BUB Beek); linker vleugel Mario Frieling (EMM Kekerdom). Koningschot Wilfried van Eck. (Vriendenkring Leuth)

Koninginnenschieten: kop: Peter Bex (OEV1 Millingen); rechter vleugel Sharona Lohnstein (OEV Millingen; Linker vleugel na loting  Helma Janssen (Vriendenkring Leuth.) Koninginneschot: Chantal Frieling-Orval. (EMM Kekerdom)

Prinsenschieten: kop Amana Janssen; rechter vleugel ( Skt. Johannes Wyler-Lagewald) Nina van Dijk (BUB Beek) ; linker vleugel, Indy van Haaren (EMM Kekerdom.) Prinsenschot: Lorenzo Janssen (Vriendenkring Leuth)