13 november 2022

Sint Maarten in Wyler. (Dld)

Sint Maarten deelt zijn mantel met de zwerver in Wyler.

Zondag 13 november werd in het Duitse Wyler een Sint Maartenoptocht gehouden. Nadat eerst bij de kerk een korte mis, met medewerking van het muziekkorps uit Wyler gehouden werd, waarbij de lampions van de kinderen werden gezegend, vertrok het hele gezelschap, onder begeleiding van de politie en vrijwilligers van de Feuerwehr Kranenburg voor een optocht door het dorp, voorafgegaan door Sint Maarten op zijn paard. De tocht eindigde op de Johannes Hoppmannplatz bij een kampvuur, waar st. Martin, een toespraak hield en een deel van zijn mantel afsneed om aan een “zwerver” af te staan, zodat deze ook wat “warmte” kreeg. Na afloop kregen de kinderen snoep mee. zie de foto’s.

 

 verhaal over Sint Martinus

Eigenlijk heette hij Martinus, een zoon van een rijke koopman. Zijn ouders waren Romeinen en hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een zeer koude dag in de winter toen hij met een groepje soldaten op zijn paard richting huis reed, zag Martinus een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. De man had geen schoenen aan, hij had het erg koud en bedelde om geld zodat hij eten kon kopen. Martinus kon zijn ogen er niet voor sluiten, maar hij had geen geld voor de man.

Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis.

Martinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november begraven.