8 juli 2022

In memoriam Wil Leliveld-Bijvank uit Beek.

Wil Leliveld

Enige tijd geleden is Wil Leliveld uit de Bongerstraat in Beek oveleden. Wil was altijd actief bij de Avond4daagse in de gemeente Berg en Dal, maar liep zelf ook vele keren de echte Vierdaagse in Nijmegen. Op 27 maart 1949 werd Wil Bijvank geboren in Raalte op de boerderij van haar ouders. Als oudste telg van een groeiende familie naar uiteindelijk 9 kinderen, groeide ze hier op. In haar tienerjaren werd wandelen een hobby en zo werd een keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen, een doelstelling die ze moest gaan realiseren! Eind jaren 60 was het zover, ze ging de Vierdaagse wandelen en zo leerde ze haar toekomstige man kennen, Richard Leliveld. In 1971 verloofde het stel zich en op 11 augustus 1972 werd haar naam gewijzigd naar Wil Leliveld-Bijvank. Met de komst van haar kinderen Kris en Ellen, werd ze huisvrouw en heeft jarenlang op vele kinderen in het dorp gepast. Dat was toch haar eerste passie, als opgeleid peuterleidster. Het wandelen bleef altijd heel belangrijk voor haar, vele Vierdaagse tochten, maar zeker ook andere tochten in binnen- en buitenland heeft ze volbracht. Maar naar mate ze ouder werd vond het ze leuk om haar eigen ervaring in te zetten in de organisatie van diverse wandeltochten. Zo werd ze ruim 10 jaar geleden een vast gezicht achter de inschrijfbalie van de Avond Vierdaagse in het dorp. Ze genoot van al die opgetogen kindergezichtjes, de blijdschap als ze het volbracht hadden, maar ze nam haar taak heel serieus. Alles moest kloppen! De avond Vierdaagse van 2022 heeft ze helaas niet mogen meemaken. In haar geliefde Hongarije, is ze plotseling op 28 mei overleden en inmiddels op 9 juni begraven op de begraafplaats in Beek.