12 juni 2021

Wethouder Sylvia Fleuren bracht een bezoek aan de Weggeefwinkel in Groesbeek.

Wilma Franssen (l) en wethouder Sylvia Fleuren

Vrijdagmiddag bracht wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal een werkbezoek aan de weggeefwinkel in het centrum van Groesbeek. Na diverse omzwervingen is de weggeefwinkel dit voorjaar neergestreken in het voormalige pand van de Hema, naast Scapino. en daar is de winkel een groot succes.  Daarvoor zat ze niet zo centraal, namelijk op het terrein van de Treffers in Groesbeek. Maar deze locatie voldoet tot volle tevredenheid maar ook daar moet de weggeefwinkel uiteindelijk weer weg.  De Initiatiefneemster van de weggeefwinkel, Wilma Fransen, heeft tijdens haar werkende leven als wijkverpleegkundige altijd kleding weggegeven aan hen die het nodig hadden. Omdat ze nog een hoop goede kleding had kwam ze op het idee om kleinschalig een weggeefwinkel te starten in Groesbeek. De weggeefwinkel is voor inwoners door inwoners. Gratis kleding voor iedereen. Het maakt niet uit hoe groot je buidel is, het is tenslotte ook goed voor de natuur als we minder nieuwe kleding kopen. De Weggeefwinkel geeft gratis kleding en accessoires weg aan iedereen die geïnteresseerd is. Per persoon mag je 5 stuks meenemen. Wat Wilma ook belangrijk vindt,  is dat iedereen die iets wil betekenen voor de weggeefwinkel, dat ook kan komen doen. De weggeefwinkel draait volledig op vrijwilligers. Maar daarnaast werkt ze ook samen met Pluryn en Forte Welzijn. Cliënten van Pluryn zijn ook onderdeel van het vrijwilligersteam en helpen mee door kleding te vouwen, wegwijs bordjes te maken of knoopjes te naaien. Forte welzijn ondersteunt dit initiatief en denkt mee in het voortbestaan. Momenteel is de weggeefwinkel niet zo klein meer. Veel inwoners van Groesbeek weten de weggeefwinkel te vinden. Ze komen kleding brengen, nemen zelf ook weer iets mee. Elke week zijn er gemiddeld 30 bezoekers per openingsdag. Ze zien jongeren die een net pak komen uitzoeken voor hun presentatie op school, moeders die kleding uitzoeken voor hun kinderen en anderen die gewoon even een praatje komen maken. Het mooiste is als de medewerkers mensen trots de deur uit zien lopen met hun nieuwe kledingstuk. ‘Die broek had ik nog nodig voor het feestje van morgen’. Tegenwoordig is nieuwe kleding niet zo belangrijk meer. 2de hands kleding is nog net zo goed. Wethouder Fleuren was vol lof over dit initiatief en denkt graag met ze mee. Ze bracht vele ideeën in en probeerde samen met de medewerksters een oplossing te vinden voor straks, als er weer een ander pand gezocht moet worden. Het is heel mooi wat Wilma doet en dit alles doet ze geheel vanuit eigen initiatief. Dit betekent ook dat er geen vast inkomen is om dit draaiende te houden. Iedereen is welkom om een bijdrage te leveren in het fooienpotje, maar verder vragen ze geen geld aan bezoekers. In principe hoeft dit ook niet, omdat kleding door inwoners wordt aangeleverd, ze met vrijwilligers werkt en materiaal veelal gesponsord krijgt. Dus dat is heel fijn. Het enige wat lastig blijft is een vaste locatie. In dit pand kunnen ze gelukkig tijdelijk zitten en de kosten zijn hier laag. Maar uiteindelijk moeten ze weg omdat het pand gesloopt wordt. Maar waar dan naar toe? Ze hebben gemerkt dat de plek in het centrum een hele goede locatie is. Inwoners weten de weggeefwinkel goed te vinden. En daarom willen ze ook niet te ver van het centrum weg. Wie kan deze hardwerkende inwoners helpen aan een nieuw pand? En aangezien er geen inkomsten zijn en dit initiatief volledig op wilskracht van Wilma en vrijwilligers wordt gedraaid zou een sponsering daarbij van harte welkom zijn. Dit mag ook in materiaal, zoals stevige kledingrekken, kledinghaken, tafels etc….  Ben jij diegene die de weggeefwinkel wil helpen? Neem dan contact op met Wilma Franssen 06 11809216 of Ingrid Smit van Forte Welzijn 06 49881094. De weggeefwinkel is elke week open op dinsdag en vrijdag van 10.00-14.00 uur. Je vind ons in het pand aan de spoorlaan, recht tegenover het gemeentehuis. Wees welkom. De weggeefwinkel is voor iedereen.