11 juni 2021

Eerste liveconcert met vogels in Beek, Berg en Dal.

Inge Rothammel en Frank Nielander

Zanglijsters, wulpen, merels en leeuweriken trekken hun mooiste zangrepertoire uit de kast tijdens een liveconcert op
zaterdag 26 juni in Berg en Dal. Saxofonisten Frank Nielander en Inga Rothammel gaan dan muzikaal ‘in gesprek’ met vogels. Het is de eerste keer dat er op Hollandse bodem een live concert plaatsvindt tussen wilde vogels en musici. “Ik breng mensen graag op een laagdrempelige manier in contact met de natuur”, zegt initiatiefnemer Frank Nielander. “Via onze saxofoon zoeken we, geïnspireerd door vogelgeluiden, naar verbinding.” Muzikaal in gesprek Het idee om samen met vogels te musiceren ontstond tijdens de coronapandemie. “Alle theaters en concertzalen waren dicht en als podiumkunstenaar ga je dan toch op zoek naar nieuwe mogelijkheden”, zegt Nielander. “Ik trok de natuur in met mijn saxofoon en liet me inspireren door de enorme diversiteit vogelgeluiden. Op mijn saxofoon probeerde ik rustig met ze in gesprek te gaan. De verbinding die dan ontstaat is ontroerend.” Nielander ontdekte dat vogels zoals de grote lijster en de wulp echte blueszangers zijn. “Ze laten intens melancholische klanken horen, alsof ze hun levenslied zingen.” Geïnspireerd door zijn samenspel met vogels in de natuur stuitte Nielander dit jaar op een tweedehands boek “Het Vogeljaar” van JP Thijsse uit 1904. “Er staan uitgewerkte zangnoten in van diverse vogels. Geweldig! Mijn idee om een vogelconcert te geven was vanaf dat moment onafwendbaar”. Met het vogelconcert laat Nielander horen hoe mooi en divers de vogelwereld is. “Steeds meer exoten zoals de mandarijneend, flamingo’s en halsbandparkieten vinden hier hun leef geluk. Jammer genoeg wordt er soms argwanend gekeken naar onze multiculturele vogelsamenleving. Veel
exoten zijn ontsnapt uit vogelkooitjes en overleven prima in ons opwarmende klimaat. Met het vogelconcert wil ik ook hen welkom heten”. Het eerste live concert met vogels vindt plaats op zaterdag 26 juni 2021 om 20.00 uur in Beek, gemeente Berg & Dal. Tijdens het concert geven de saxofonisten hun muziek letterlijk vleugels. Ze improviseren op live
vogelgeluiden en laten fragmenten horen uit het boek ‘Het Vogeljaar’ van JP Thijsse, mede-oprichter van Natuurmomenten. Het concert is de aftrap van hun landelijke tournee Zomervogels. Reserveren kan via: zomervogels2021@gmail.com. Er is plaats voor maximaal 50 personen zodat de anderhalve meter gewaarborgd wordt. Het concert vindt buiten plaats.