27 oktober 2019

Boekpresentatie in Leuth

Jan van Eck reikt het eerste exemplaar uit aan wethouder Sylvia Fleuren. Hans Giesbertz kijkt toe.

Zaterdagmiddag vond onder grote belangstelling de boekpresentatie “Het ziet hier zwart van de witte lakens”, Leuthse evacués vertellen, plaats Dit boek is geschreven door Jan van Eck, met medewerking van Hans Giesbertz. In het boek vertellen Leuthse evacués “van toen” hun ervaringen en herinneringen aan die tocht en hoe het verder ging nadat ze de Rijn – met om zich heen in het water spetterende kogels- zijn overgezet. Door bezet gebied gaat het, veelal te voer, naar de Gelderse Achterhoek en zelfs naar het Hoge Noorden, Friesland en Groningen. Bijzondere verhalen van 80ers en 90ers over een bijzondere tijd. Kinderen toen, (groot) ouders nu. Het boek is niet alleen een document, maar ook een monument, voor huidige en toekomstige generaties. Het eerste exemplaar werd door Jan van Eck uitgereikt aan wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal. Muzikale medewerking werd verleend door het Hartkoor uit Kekerdom. Herman Leensen maakte de foto’s. zie de foto’s.

Het ziet hier zwart van de witte lakens.

Het is 17 september 1944. Een prachtige zonnige zondag. De dag waarop de Amerikaanse para’s als bevrijders uit de lucht komen vallen. Het zal echter anders lopen. Leuth wordt frontgebied en de bewoners zitten wekenlang in huis- en in haast gegraven schuilkelders. Het regens granaten vanuit de Heuvelrug. Na 6 weken in angst te hebben geleefd, volgt het bevel van de Duitse Ortskommandant dat Leuth op 20 oktober 1944 dient te worden ontruimd. En zo trekt op die bewuste vrijdagmorgen van 20 oktober in alle vroegte een grote stoet vaders en moeders, kinderen, opa’s en opoes richting Millingen. In kinder- en kruiwagens worden de meest noodzakelijke spullen meegenomen. Vooraf reeds zijn waardevolle spullen uit voorzorg begraven. Aangekomen op de koude Rijndijk staan reeds honderden en honderden mensen te wachten om over de Rijn te worden gezet. Met een wit laken boven het hoofd, als teken van vluchteling. Waarop een van hen doet uitroepen: Het ziet hier zwart van de lakens”.

Het boekj is full color en met harde kaft. Dankzij de sponsoring van de gemeente Berg en Dal bedraagt de verkoopprijs slechts € 10,– Co-sponsors: Hemkundekring De Duffelt en Stichting Kwartier van Nijmegen.