20 november 2018

Derby VVLK-SVO eindigt in 1-2

Met een 1-2 eindstand heeft SVO uit Ooij  de “Polderderby” zondagmiddag tegen VVLK uit Leuth gewonnen. De wedstrijd vond in Leuth plaats. Voor de rust was het 0-2 maar VVLK wist de achterstand in de tweede helft, waarin ze de meeste kansen kregen terug te dringen tot 2-1.  Sjarel Hubbers maakte de foto’s. Zie de foto’s.

SVO WINT DERBY IN MET 2 GEZICHTEN (1-2)

LEUTH: Afgelopen zondag was het weer zover. De gezonde burenruzie stond weer op het programma. Zoals de laatste jaren eigenlijk te doen gebruikelijk, vond de eerste derby van het laag van het seizoen in Leuth plaats.

Beide ploegen kennen een allerminst bevredigende seizoensopening. In dat opzicht zijn de tegenstellingen in vergelijk met bijna exact een jaar eerder immens groot. Toen speelde beide ploegen volop voor de 1e periode waarop SVO uiteindelijk 2 wedstrijden later definitief beslag wist te leggen. De ploeg van Bas Hendriks stond de koppositie in de competitie pas 2 wedstrijden voor het eind af aan FC Kunde. Anno 2018 bivakkeren beide ploegen in de staart van de ranglijst. De competitie is nog pril maar zowel in Leuth als in Ooij zal men rekening gehouden hebben met meer dan 5 puntjes.

Op een koud maar zonnig sportpark de Duffelt begon Bas Hendriks met een tactische omzetting in zijn team. Mustafa Gungor, die de laatste weken vooral op de linkshalf positie stond, vergezelde Maikel van de Bergh in de spits. De opengevallen positie op het middenveld viel ten deel aan Guido Bex.

De vele toeschouwers, ongeacht de stand op de ranglijst, blijft deze wedstrijd altijd veel publiek trekken uit beide kerkdorpen, kregen het 1e kwartier een gelijk opgaande wedstrijd te zien. SVO was in die fase wellicht voetballend de wat betere van de 2 maar VVLK wist dat te compenseren door een wat opportunistische speelwijze te hanteren. In de 14e minuut werd de eerste keeper aan het werk gezet. Een vrije trap van Rik Dollevoet miste het vernuft om keeper Tom Janssen echt te verontrusten. Hoe anders was dat 3 minuten later toen VVLK leek te gaan profiteren van een verkeerde inspeelpass van Levi Verriet. De wederom prima keepende Frank wist de Leuthse inzet bekwaam te redden. Ook de daaropvolgende kans was van Leuthse voet. In de 25ste minuut scheerde een bal net langs de voor SVO goede kant van de paal. In het restant van de 2e helft kreeg SVO voetballend de wedstrijd volledig in handen. In de 28ste minuut kon een drieluik aan kansen niet gepromoveerd worden tot doelpunt. 2 minuten later had Roy Coopmann de 0-1 op het bord kunnen brengen ware het niet dat de VVLK-goalie andermaal goed redde. In de 34ste minuut mochten de armen van de vele Ooijse supporters alsnog de lucht in. Na een prachtige combinatie tussen Guido en Mustafa, wist laatst genoemde de bal op een presenteerblaadje bij Kadeem te krijgen. De middenvelder rondde vanaf een meter of 13 met een fraaie krul uiterst bekwaam af (0-1). SVO rook bloed en ging direct na de Leuthse aftrap op zoek naar een verdubbeling van de voorsprong. Er leek in deze fase geen houden aan voor de Leuthse verdediging en vooral de erg sterk spelende Mustafa was een ware plaag voor de thuisploeg. Hij stelde in de 36ste minuut Joris Tax op sublieme wijze in de gelegenheid om de 0-2 tegen de touwen aan te schieten. Ook in het restant van de 1e helft bleef SVO op meer treffers jagen. Tot aan de rust moest de thuisploeg nog een aantal goede mogelijkheden toelaten aan het meer dan goed spelende SVO. In de 43e minuut kreeg Levi Verriet wellicht nog de grootste kans maar zijn kopbal ging net naast. Aan Leuthse zijde zullen blij zijn geweest toen de overigens prima fluitende scheidsrechter Kok voor de thee floot.

De 2e helft kende een ander gezicht. SVO kon de dominantie van de 1e helft niet doorzetten naar het 2e bedrijf. Toch had het afhankelijk nog de controle over de wedstrijd. VVLK had wat aanvallende wissels gebracht en ging vanuit het achterveld wat sneller op zoek naar de voorwaartsen. In eerste instantie had SVO daar redelijk vat op maar gaande weg de 2e helft werd de thuisploeg steeds gevaarlijker en moest SVO het hebben van de momenten in de omschakeling. De met veel meer enthousiasme spelende thuisploeg werd steeds gevaarlijker en de 1-2 in de 70ste minuut van Robin van Eck was eigenlijk een logisch product van de verhoudingen in de 2e helft. Het zal niemand verbazen dat de thuisploeg in het vervolg van de wedstrijd hartstochtelijk op zoek ging naar de 2-2. Met name in de fase vanaf de aansluitingstreffer en de 80ste minuut stond SVO onder grote druk. Dat resulteerde in een aantal prima mogelijkheden voor de thuisploeg. In de 74ste minuut kreeg Jasper Vierboom een prima kop kans maar deze ging over het Ooijse doel. 2 minuten later leek keeper Frank Klomberg geklopt maar de Leuthse inzet belandde op het hout. Weer niet veel later had Frank alle moeite om een ogenschijnlijk eenvoudige bal uit zijn doel te houden. Met een soort van Houdini act wist hij het leer tijdig weg te krijgen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat VVLK in deze fase zeker recht had op de gelijkmaker, maar dat het voor de verandering eens een keer meezat voor de ploeg van Bas Hendriks. Vreemd genoeg kreeg SVO in de laatste fase van de wedstrijd weer wat meer controle over de wedstrijd. De moegestreden Mustafa ging naar de kant en ook Maikel van de Bergh werd vervangen. Met Cas Ubbink en Alperen Ural als verse krachten leek de ergste Leuthse storm te gaan liggen. Met wat meer overleg had SVO in die fase wellicht de wedstrijd definitief over de streep kunnen trekken en zodoende de gemoedstoestand van de Ooijse supporters wat kunnen bedaren. Vlak voor tijd moest VVLK-er Berry Lentjes zijn 2e gele kaart incasseren en sloot de thuisploeg de wedstrijd met 10 man af. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het laatst en was de opluchting en blijdschap aan Ooijse kant begrijpelijkerwijs erg groot.

Een wedstrijd met duidelijk 2 gezichten. SVO speelde een bij vlagen uitstekende 1e helft. Het voetbal wat in de laatste 25 minuten van de 1e helft werd geëtaleerd was verreweg het beste van dit lopende seizoen. In de 2e helft werd het door het opportunistische VVLK steeds meer in het nauw gedreven. De Ooijse ploeg vergat de voetballende oplossing te zoeken en liet zich van de wijs brengen door het power voetbal van de thuisploeg. Al met al mocht het aan het eind van de wedstrijd niet klagen over de 3-punter al hadden ze met name in de 1e helft laten zien dat het voetballend de betere van de 2 was. Trainer Bas Hendriks zal de komende weken vooral verder willen borduren op de goede 1e helft.

Door deze overwinning maakt SVO een behoorlijke sprong en mag er heel voorzichtig weer een beetje naar boven gekeken worden. Komend weekend wacht er met een thuiswedstrijd tegen DVSG opnieuw een derby al spreekt die veel minder tot de verbeelding. Wil SVO echter definitief uit de onderste regionen weg blijven, zal ook deze wedstrijd gewonnen moeten worden.