13 augustus 2018

Duitsers brengen de “fiets van oma” weer thuis.

Met een feestelijke dans op muziek met de tekst “They are coming home, de fietsen are coming home”  overschreed Jochen Baier (49) met ongeveer 20 studenten maandagochtend de grens bij Millingen op de kruising Nielerstraße, Keeken en Molenstraat.  De nacht daarvoor hadden ze doorgebracht op de Homüschemühl, de woongemeenschap op de grens van Nederland en Duitsland bij Millingen aan de Rijn. Van 11 tot 15 augustus 2018 organiseert een groep jonge mensen een fietstocht van Duitsland naar Utrecht om de in “WO2 gestolen fietsen” terug te brengen. Het is een fietstocht tegen het vergeten van ons verleden en voor nieuwe vriendschappen. In samenwerking met de Duitse fietsersbond zijn fietsen ingezameld. Vrijwilligers rijden deze fietsen naar Utrecht. In een 4 dagen durende fietstocht met activiteiten onderweg. Één van de aktiviteiten was op zondag 12 augustus met een ontvangst door Vereniging Haus der Begegnung op de Synagogeplatz in Kleve. De plaatsvervangende burgemeester, de heer Jochem Schmidt heeft hen daar namens het stadsbestuur van Kleve welkom geheten, waarna het hele gezelschap weer verder reed naar de Homüschemühl, waar die avond een muzikaal samenzijn was met Klefor (Klever Freundschafts Orkester), een Kleefse muziekgroep van gemengde nationaliteiten. Nadat de groep maandagmorgen de grens was overgestoken gingen ze, toch weer via Duits gebied,  op weg naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek voor een bezoek en daarna fietsten ze door naar Arnhem.   De fietsen worden woensdagmiddag in Utrecht “teruggegeven, vermoedelijk aan vluchtelingen want alle Nederlanders hebben al een fiets.

De leider van de groep, JochenBaier, hoogleraar Engels in Gmund bij Stuttgart,  komt “de fiets van oma” terugbrengen. Symbolisch dan, want er zijn tijdens de bezetting honderdduizenden fietsen in beslag genomen: Jochen Baier brengt 22 fietsen terug.  Hij kwam op het idee tijdens een feestje bij bekenden in Utrecht: die plaagden hem met de ‘fiets van oma’. In Nederland een cliché; in Duitsland volstrekt onbekend. De reacties op zijn actie zijn oorverdovend, aldus Baier, die er een roman over schreef. ,,Veel mensen hebben ons benaderd met het verhaal dat ze van hun grootouders gehoord hebben.” De Duitstalige bevolking van de grensregio reageerde opgetogen. ,,Die zijn ook lang geplaagd met de fiets van oma. ‘Misschien dat daar nu een streep onder gezet kan worden’, zo kregen we te horen’, aldus een begeleidster van de groep.