13 augustus 2018

Via Romana festival Museumpark Orientalis 2018

PERSBERICHT. Heilig Landstichting, Museumpark Orientalis, Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting.  T+31-24-3823110. info@museumparkorientalis.nl,  www.museumparkorientalis.nl . Matthias en Svenja geven elkaar als Marcus en Antonia op Romeinse wijze het jawoord. Trouwen doe je voor de wet. En vaak wordt die ceremonie op het gemeentehuis gevolgd door een inzegening in de kerk. Matthias en Svenja Fabian uit Duitsland pakken de mooiste dag van hun leven heel anders aan: zij geven elkaar op zaterdag 18 augustus op heel bijzondere wijze het jawoord tijdens een authentieke Romeinse ceremonie in Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis. Het Duitse echtpaar โ€“ het burgerlijk huwelijk is inmiddels voltrokken โ€“ woont in het Limburgse Nijswiller. Beiden zijn al vele jaren actief als acteurs (โ€˜re-enactorsโ€™) die het Romeinse leven laten zien. Dat doen ze in Orientalis, maar ook bijvoorbeeld in Xanten en in tal van andere musea in Europa. โ€œDat is onze grote passieโ€, zegt Matthias. โ€œDaar leven we  voor”. Zonder onze โ€˜Romeinse hobbyโ€™ is het leven voor ons niet compleet. En zo kwamen we ook op het idee om ons huwelijk in een echte Romeinse ceremonie te laten bezegelenโ€. Matthias (52) en Svenja (47) kruipen zaterdag 18 augustus in de huid van senator Marcus Fabius Umbrella en van de vrijgelaten slavin Antonia Medusa. De ceremonie waar ze voor gekozen hebben stamt oorspronkelijk uit de eerste eeuw na Christus. โ€œMaar de Romeinen hechten zeer aan tradities. Ook in de tweede en derde eeuw na Christus werd een Romeins huwelijk min of meer op deze wijze voltrokken.โ€ 

CEREMONIE
De plechtigheid bestaat uit vijf onderdelen: de aankomst van de bruidsstoet, het brengen van een offer op het lararium, de overgang naar het nieuwe huishouden, de echtverbinding en de trouwstoet. Tijdens de ceremonie geeft een โ€˜priesterโ€™ tekst en uitleg voor het publiek. Na de ceremonie, die wordt afgesloten met โ€˜De Kusโ€™, begeeft de trouwstoet zich naar de herberg in het museumpark om het glas te heffen. โ€œDat doet hij in het Engels, want er komt een heel internationaal gezelschap op af. Re-enactors vormen een hele hechte groep. Het is een wereldje waarin iedereen elkaar weleens tegenkomt. We verwachten collegaโ€™s en vrienden uit Nederland, Duitsland, Spanje, Belgiรซ en Engelandโ€, zegt Matthias. โ€œBij de plechtigheid zelf zijn zoโ€™n twaalf mensen betrokken, op het plein staan nog eens zoโ€™n honderd mensen. Allemaal uitgedost als Romeinen, natuurlijk!โ€ 
VIA ROMANA FESTIVAL 2018
Je kunt zien hoe er gevochten werd, de soldaten marcheren door de  straten maar laten naast het soldaat zijn ook hun eigen beroepen zien. Op beide dagen vindt vanaf 15.00 uur een spectaculaire interactieve demonstratie plaats. Voorin het museum zijn roofvogels te zien, van dwerguiltjes tot de Siberische oehoe. Ook daar laten ambachtslieden hun vakmanschap zien zoals worsten roken volgens een eeuwenoud recept van kruiden en specerijen, het vlechten van manden en het slaan van touwen en nog veel meer. Voor de kinderen komt Bomba de Romein (straattheater) om zijn spannende verhalen te vertellen en iedereen mag mee knutselen aan
zijn uitvindingen. Voor de bezoekers staat op die dag een Romeinse proeverij en een Romeins biertje op het menu. Voor kinderen een Romeinse pannenkoek
met een Romeins sapje in de Romeinse Herberg.