23 januari 2018

Bericht van Waterpeilen.nl

Hoogwatergolven ontwikkelen zich zoals verwacht (dinsdag 23 januari). Waterpeilen.nl  meldt dat de Rijn/Waal weer aan het wassen is.   Samenvattend ziet het er voor de Rijn als volgt uit. De waterstand is bij Lobith op maandagavond de 13 meter gepasseerd en stijgt op dinsdag nog langzaam verder naar een eerste piekje in de ochtend van woensdag van ca 13,40 m +NAP. Op woensdag en donderdag blijft de stand dan stabiel, of daalt iets, om dan in de loop van donderdag weer te gaan stijgen met ca 30 – 40 cm per dag naar de piek van ca 14 meter op zaterdag aanstaande. Na zaterdag zal de stand weer langzaam gaan dalen.

 

Vandaag is er veel neerslag gevallen in een zone over Noordoost-Frankrijk en Zuid Duitsland. Vooral het stroomgebied van de Boven-Maas, Boven-Moezel en Boven-Rijn hebben nogmaals een flinke hoeveelheid water te verwerken gekregen, met als topper de Vogezen en het Zwarte Woud waar 5 tot 8 cm viel. Vanwege de hoge temperaturen viel deze neerslag daar als regen, wat voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk is. Met de regen smolt ook weer de meeste sneeuw weer weg, die er boven de 500 m lag. Verder naar het noorden viel vandaag vrijwel geen regen en het dunne sneeuwdek in de Ardennen, Eifel en het Sauerland had daarom niet onder te lijden de regen, maar dit dek zal nu de komende dagen alsnog smelten vanwege de hoge temperaturen. 

De vele neerslag heeft een nieuwe hoogwatergolf doen ontstaan in de Bovenrijn, die in de komende 4 tot 5 dagen naar Nederland beweegt. In het stroomgebied van de Maas viel onvoldoende regen voor een sterke stijging, maar in de Nederlandse Maas blijven de waterstanden nog wel enige tijd op een hoog niveau.

De komende 2 dagen blijft het grotendeels droog in de stroomgebieden en zal de afvoer in de meest bovenstroomse delen weer gaan dalen. Donderdag passeert nog wel een regengebied over de stroomgebieden. Dit zal de hoogwatergolf in Zuid Duitsland niet meer beïnvloeden, maar kan nog wel wat extra water opleveren in de noordelijke zijrivieren van de Rijn. De Maas zal hier ook weinig extra water van ontvangen.

Op wat langere termijn worden geen grote hoeveelheden neerslag verwacht, dus zullen de waterstanden en afvoeren na komend weekend ook weer gaan dalen.

Rijn stijgt naar ca 14 meter bij Lobith in het komend weekend

De neerslag in Zuid Duitsland heeft daar een flinke hoogwatergolf doen ontstaan. De verwachting is dat de standen in de Bovenrijn nog wat hoger uit zullen vallen dan 2 weken terug en die waren voor januari al uitzonderlijk hoog.  Toch ziet het er niet naar uit dat verder naar het noorden de waterstanden ook hoger uit gaan pakken. De neerslagzone was namelijk beperkt tot het meest zuidelijke deel van Duitsland en zelfs de Neckar, die maar weinig noordelijker ontspringt, ontving al wat minder water dan 2 weken terug. Ook de Main voert minder af. Verder naar het noorden viel vandaag vrijwel geen regen en de grotere zijbeken die daar in de Rijn uitmonden zijn dan ook niet extra verhoogd. 

De Moezel heeft wel een hoge afvoer, maar zal de komende dagen niet meer stijgen; ook al viel er in de Boven-Moezel vandaag wel veel neerslag. Die extra afvoer die daar vandaan komt, wordt namelijk weer teniet gedaan door teruglopende afvoeren van de zijbeken die vanuit de Ardennen en de Eifel naar de Moezel stromen. Al met al verwacht ik daarom dat ook de Moezel minder water naar de Rijn aan zal voeren dan 2 weken terug. 

Zo zal de grote golf vanuit de Boven-Rijn toch wat minder worden aangevuld onderweg dan 2 weken terug en daarom verwacht ik dat de afvoer daardoor zo’n 1000 m3/s lager uit gaat vallen dan bij de vorige hoogwatergolf. Toen kwam de afvoer bij Lobith tot iets boven de 7500 m3/s; nu verwacht ik 6500. Dat komt bij Lobith overeen met een stand van ca 14 m +NAP. Die piek verwacht ik dan op zaterdag aanstaande

Het enige wat het nog wat spannend kan maken is de regen die voor donderdag wordt verwacht. Naar het er nu naar uitrziet, kan die vooral in Midden-Duitsland nog wel voor 1,5 cm regen zorgen. Tegen die tijd passeert daar juist de golf uit de Bovenrijn en mogelijk zorgt dat toch nog voor wat extra aanvoer vanuit de zijbeken die daar in de Rijn uitmonden. Voorlopig ga ik er echter van uit dat die bijdrage beperkt zal zijn.

Samenvattend ziet het er voor de Rijn als volgt uit. De waterstand is bij Lobith op maandagavond de 13 meter gepasseerd en stijgt op dinsdag nog langzaam verder naar een eerste piekje in de ochtend van woensdag van ca 13,40 m +NAP. Op woensdag en donderdag blijft de stand dan stabiel, of daalt iets, om dan in de loop van donderdag weer te gaan stijgen met ca 30 – 40 cm per dag naar de piek van ca 14 meter op zaterdag aanstaande. Na zaterdag zal de stand weer langzaam gaan dalen.

Maas bereikt net de 1000 m3/s, maar niet veel hoger

De Maas ontving vooral veel regen in het uiterste zuiden van het stroomgebied. Dit water is nog wel een week onderweg voordat het in Nederland aankomt, en heeft geen invloed op de huidige hoogwatergolf. De zuidzijde van de Ardennen ontving vandaag nog wel wat neerslag en dat heeft de afvoer in de Chier, Semois en Lesse wat doen stijgen. Dit extra water komt morgen in Nederland aan en zorgt dan voor een iets hogere afvoer bij Borgharen dan vandaag, van ca 1000 m3/s. Vanuit de noordelijke Ardennen is nog wel wat extra water onderweg van smeltende sneeuw, maar dat levert slechts een beperkte bijdrage en ik verwacht daarom niet dat de afvoer hoger zal komen dan 1000 m3/s,

Dinsdag en woensdag verlopen droog in het stroomgebied van de Maas en vanaf woensdag zal de Maasafvoer daarom weer langzaam wat dalen. Donderdag volgt dan nog een regengebied, wat weer voor een kleine stijging kan zorgen, maar ook dan verwacht ik niet hoger dan 1000 m3/s. 

Omdat er daarna een aantal dagen weinig regen wordt verwacht kan de afvoer na vrijdag weer wat meer gaan dalen, naar ca 750 m3/s in het begin van de volgende week.