3 januari 2018

Druk bezochte Nieuwjaarsreceptie gemeente Berg en Dal.

Enkele honderden mensen waren woensdagavond aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Berg en Dal in het Afrikamuseum te Berg en Dal. De openingstoespraak werd gehouden door de directeur van het museum, Stijn Schoonderwoerd, die trots vertelde dat het bezoekersaantal van het museum blijft stijgen.  Vele verenigingen, waaronder schutterijen en carnavalsverenigingen waren aanwezig om samen met burgemeester Mark Slinkman het glas te heffen op het nieuwe jaar. De burgemeester proostte met “bubbels” uit de eigen gemeente. Groesbeek profileert zich steeds nadrukkelijker als het wijndorp van Nederland en daar hoort natuurlijk een glas Groesbeekse wijn bij, aldus de burgemeester. Muzikale medewerking werd verleend door muziekgezelschap Edelweisz, eveneens uit Berg en Dal, die na het proosten de mars Berg en Dal speelden. De burgemeester heette in het bijzonder onder meer alle mensen die het afgelopen jaar een Koninklijke Onderscheiding gekregen hebben welkom. Dat waren er veertien. ,,Hekkensluiter van 2017 was Annie Lentjes uit Millingen, die op 30 december in de Orde van Oranje-Nassau is opgenomen.’’ Hij riep daarbij de mensen op om toch vooral vrijwilligers en andere mensen die zich inzetten voor de gemeenschap aan te melden voor lintjes in de komende jaren. Verder ging hij in op de branden van het afgelopen jaar, de inzet van de brandweervrijwilligers en het feit, dat de hoogwerker van de gemeente behouden blijft voor de gemeente. zie de foto’s.

 

Verdere punten uit zijn toespraak waren: ,,Ook de verbetering van de ambulance-aanrijtijd naar Millingen blijft staan op mijn agenda. Onze buitengewoon opsporingsambtenaar gaan we de komende maanden flexibeler inzetten, en hopen zo meer en beter te kunnen handhaven. Ook in het buitengebied. We gaan kijken of dat voldoende is, of dat er meer BOA’s moeten komen. Sportief gezien was 2017 een mooi jaar: tijdens het Feest der Kampioenen zagen we wederom veel jeugdige kampioenen die met veel plezier en succes hun sport beoefenen. Internationale eer hebben we onder meer behaald met Europees judokampioene Geke van den Berg.’’ Statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) moeten we helpen deel uit te gaan maken van onze samenleving. Daar kunnen de burgers, aldus Slinkman, bij helpen. ,,Ook jullie kunnen bij die integratie helpen, door contact te leggen en een nieuwe dorpsgenoot eens uit te nodigen. In het voetbalteam, in je hardloopclubje of gewoon een kop koffie drinken.’’ Hij memoreerde ook dat de lokale lasten laag zijn en dat dat zo moet blijven. De gemeente zelf doet veel aan duurzaamheid, waarbij hij de woningisolatie en de waterbeheersing aanhaalde. Tevens riep hij de burgers op om de tegels uit hun tuinen te halen zodat het regenwater niet allemaal rechtstreeks het riool in gaat.