9 september 2017

Het oude Groesbeek en de verwoesting daarvan… film in de Mallemolen

Zondag 17 september 2017 wordt er weer een filmvoorstelling georganiseerd in cultureel centrum De Mallemolen te Groesbeek. De filmvoorstelling gaat over het oude Groesbeek en de verwoesting daarvan. Op 17 september 1944 werd Groesbeek bevrijd door Amerikaanse Parachutisten. Om de bevrijding te herdenken worden er vier films gedraaid over Groesbeek. De eerste film gaat over “een wandeling door het Groesbeek van voor de oorlog”. In de tweede film zien we hoe de bevolking van Groesbeek hun huizen en het dorp aantroffen na de evacuatie van september 1944 tot het voorjaar van 1945. Groesbeek was grotendeels verwoest en moest weer worden opgebouwd. De derde film laat allerlei zaken zien die ons nog doen herinneren aan de oorlog. Bijvoorbeeld oorlogsgraven o.a. van Groesbeekse militairen die in mei 1940 op de Grebbeberg zijn gesneuveld toen het Duitse leger Nederland binnen viel. In de vierde film worden veteranen in De Goffert te Nijmegen ontvangen en een van de groepen komt naar Groesbeek en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Prick. Op Klein Amerika wordt een show met vliegtuigen en legervoertuigen gehouden. Voor veel veteranen en familie leden is dit na 50 jaar het eerste bezoek aan Groesbeek en waarschijnlijk ook het laatste in vrede en vrijheid. De films zijn te zien in het cultureel centrum de Mallemolen Kloosterstraat 11 te Groesbeek. De entree bedraagt € 2,00 incl. een kopje koffie. Aanvang 11.00 uur in de theaterzaal. Meer informatie vindt u op www.mallemolengroesbeek.nl.