4 februari 2017

Onthulling bord “Klimaatstraatfeest” Berg en Dal

Zaterdag 4 februari onthulde wethouder Erik Weijers een bord in het kader van het landelijke klimaatstraatfeest. Hij deed dit in de Nassaulaan in Berg en Dal; één van de deelnemende straten aan deze wedstrijd om energie te besparen. De Nassaulaan staat momenteel op de 11e plek van de 369 deelnemende straten aan het landelijke klimaatstraatfeest. “Iedere bewoner die zijn bijdrage levert aan een duurzamere samenleving is wat mij betreft al een winnaar”, aldus wethouder Weijers; “besparen op je energie is bovendien besparen op je portemonnee”. Om de winst in deze competitie dichterbij te brengen overhandigt de wethouder Duurzaamheid de bewoners van de Nassaulaan een bespaarpakket. In dit pakket zitten onder meer waterbespaarders, een douchecoach zandloper en ledlampen. Tot 7 maart 2017 kunnen straten zich nog aanmelden om deel te nemen. Op zaterdag 15 april 2017 worden de winnaars bekend gemaakt. De betreffende straten winnen een straatfeest van max. 5000 euro. zie de foto’s 

Bord onthuld voor energiebewuste bewoners uit de Nassaulaan in Berg en Dal.

 

Wethouder Duurzaamheid Erik Weijers was zaterdag 4 februari op bezoek in de Nassaulaan in Berg en Dal om een klimaatstraatfeest bord te onthullen. “De Nassaulaan profileert zich door enthousiast en betrokken aan de energiebewuste competitie mee te doen. Het doet goed om te zien dat bewoners uit onze gemeente elkaar opzoeken om het samen te hebben over energie besparen”.

Wethouder Weijers spreekt een groep bewoners uit de Nassaulaan in Berg en Dal op straat toe en benadrukt de duurzaamheidsaspecten van het initiatief. “Alle investering die we nu samen bewerkstelligen, doen we voor de generatie die na ons komt want deze besparingen komen ten goede aan hun toekomst”. Daarom vraagt hij één van de jongere bewoners om samen met hem het bord te onthullen. Roos is 9 jaar en kijkt trots naar het oranje bord dat onder het doek tevoorschijn komt. Direct daarna schudt de wethouder initiatiefnemer Jorg Elfrink de hand en zegt dat hij onder de indruk is van het enthousiasme van de bewoners. Elfrink vult hem aan: “Het gaat ons niet echt om het winnen van deze competitie maar we hebben het wel gestart om samen meer ‘groene gedachten’ uit te wisselen. Daarbij hebben we nu al veel plezier van de keren dat we met bewoners bij elkaar kwamen, het brengt ons letterlijk en figuurlijk samen, het verbindt de straat”. De aangemelde bewoners kregen daarnaast van de wethouder een bespaarpakket, om nog meer per huishouden te kunnen besparen.

Competitie
De Nassaulaan heeft zich in oktober 2016 als eerste straat in de gemeente Berg en Dal aangemeld voor de energiebesparingswedstrijd. Het klimaatstraatfeest is een initiatief van stichting HIER klimaatbureau, dat bewoners van Nederland actief wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Het bord werd geplaatst door de gemeente omdat ze partner zijn van de landelijke energiebesparingswedstrijd.  Deze competitie stimuleert bewoners energie te besparen, specifiek tijdens het stookseizoen en in het algemeen om bewoners meer energiebewust te maken. De straat die aan het einde van de competitie in maart de meeste punten heeft gewonnen, wint een straatfeest.

 

Duurzaamheid in de gemeente Berg en Dal
Deelname van de Nassaulaan past goed bij andere duurzaamheidsinitiatieven van de gemeente:

  • Berg en Dal verduurzaamt alle gemeentelijke gebouwen (zonnepanelen, HR++ glas, energiezuinige verwarmingsketels, LED verlichting etc.);
  • Berg en Dal adviseert en ondersteunt bewoners inzake energiebesparingsmaatregelen, zoals via onder meer http://www.duurzaamwonenplus.nl/bergendal/;
  • Berg en Dal plaatst alleen nog energiezuinige straatverlichting;
  • Berg en Dal heeft een lokaal energieconvenant met diverse bedrijven/instellingen om CO2 uitstoot te verminderen.