6 december 2016

Ooij levert kerstboom voor bij gemeentehuis Berg en Dal

Al jarenlang staat er rond de kerst een grote kerstboom bij het gemeentehuis in Groesbeek. Diverse jaren was Werner Bakker de sponsor van deze kerstboom. Tegenwoordig is er weer een budget voor de kerstboom. Maar ook Werner Bakker met zijn bedrijf Bakker Verreikerverhuur blijft hier een belangrijke rol in spelen. Want dinsdagmorgen stond hij met zijn mensen paraat in Ooij  (waar hij zelf ook geboren en getogen is) bij het NH kerkje aan de Hezelstraat om daar een “kerstboom” te vellen om deze over te brengen naar Groesbeek in de gemeente Berg en Dal. Daar waar andere gemeenten vaak hun kerstboom uit de scandinavische landen over laten komen komt de boom voor de gemeente Berg en dsc_9216-nhkerk-boom-naamDal gewoon uit Ooij.  De boom, een zogenaamde Mammoetboom (Sequoriadendron Gigantheum) is daar 22 jaar geleden voor de voormalige NH Kerk op de Hezelstraat geplant en afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm exemplaar, inmiddels bijna even hoog als de toren. Zijn enorme omvang is ook de reden dat hij wordt gekapt. 22 Jaar geleden, om precies te zijn op 29 oktober 1994, werd de boom geschonken door de familie Schuurman, ter herinnering aan een zelfde boom die hier heeft gestaan en in 1956 door blikseminslag is vernietigd. Op die 29e oktober -of te wel ‘Haantjesdag’- werden ook de haan, het kruis en de bol herplaatst op de torenspits. zie de foto’s deel 1; deel 2;