19 juni 2016

Hoogwaterbericht van zaterdag 18 juni 2016

Rijn stijgt begin volgende week nog wat verder (info van www.waterpeilen.nl)  Vandaag passeert bij Lobith de hoogwatergolf die al een paar dagen onderweg is van Zuid Duitsland en die op zijn reis nog aangevuld werd vanuit met name de Moezel. De stand zal vanmiddag bij Lobith stijgen tot ca 12,35 m +NAP. De waterstand zal morgen echter niet gaan dalen, maar zeer waarschijnlijk zelfs nog iets gaan stijgen. In eerste instantie is dit water afkomstig van de vele buien die de afgelopen dagen nog in het noordelijk deel van het stroomgebied zijn gevallen. Daar direct achteraan is nu echter nog weer veel water onderweg vanuit Zwitserland. Daar viel in de nacht van donderdag op vrijdag zeer veel neerslag en dat levert nu in de Bovenrijn een extra hoge waterstand op; een stand die daar maar eens in de 5 jaar optreedt. Dit water doet er nog een dag of 3 tot 4 over voordat het bij Lobith aankomt. De extra stijging die dit bij Lobith oplevert, is afhankelijk van hoe snel de noordelijke zijrivieren van de Rijn de komende paar dagen gaan dalen. In het noordelijk deel van de stroomgebied wordt het de komende dagen namelijk droog. De weerkaarten zien er nu anders uit, met een meer westelijke stroming, waardoor de buiigheid in ieder geval voor een aantal dagen even stokt.

DSC_4655 hoogwater naam

Dat zorgt dan in de Moezel en andere zijrivieren voor langzaam dalende standen. Hoe snel dat gaat is nog onzeker en daarom is het ook nog onduidelijk hoe groot de impact is van de grote golf die nu uit Zwitserland onderweg is. Ik houd het er nu op dat de stand bij Lobith zondag nog op 12,35 staat en daarna t/m dinsdag nog wat verder stijgt tot ca 12,5 of 12,6 m +NAP. Vanaf woensdag zal het dan uiteindelijk wel gaan dalen. De waterstand zal op dinsdag dan nog iets hoger zijn dan twee weken terug toen de Rijn bij Lobith de 12,43 aantikte. Voor de lagere delen van de uiterwaarden en ook de laagste delen van campings langs de rivier betekent dat dan dat ze nog tot het einde van de week onder water zullen blijven staan. Ook zal de Spiegelwaal bij Nijmegen vanaf een stand van 12,5 m weer mee gaan stromen. Op de blog van Wildernisfoto zijn fraaie foto’s te zien van dit zomerhoogwater.

De neerslag in Zwitserland ging tevens gepaard met een flinke hoeveelheid sneeuw die weg smolt en dat leverde alleen al in de Rijn bovenstrooms van de Bodensee een piek op van 2850 m3/s. Het bijzondere van hoogwatergolven die in de Alpen ontstaan is dat die nooit in die mate het laagland zullen bereiken. De grote meren in Zwitserland zijn ahw grote buffervaten die de scherpe randjes er van afhalen. Zo nam de totale instroom in de Bodensee op vrijdag toe met ruim 2600 m3/s, terwijl de uitstroom bij Konstanz maar toenam met  125 m3/s. Zo houden alle Zwitserse meren samen vele duizenden m3/s aan water achter, wat ze dan vervolgens in de komende maanden in veel kleinere porties weer door laten stromen.

Ook voor Zwitserse begrippen is de huidige situatie vrij extreem en de Bodensee bereikt morgen een peil dat daar maar eens in de 10 jaar optreedt. Ondanks de het meer veel water achterhoudt, is de uitstroom wel veel groter dan normaal. Dat is mooi te zien bij de waterval van Schafhausen die nu op volle toeren draait.

Maas even boven de 700 m3/s, maar zal vanaf vandaag dalen

De buiigheid in de Ardennen zorgde de afgelopen 2 dagen voor een hernieuwde stijging van de Maas. Vanmorgen kwam de afvoer bij Borgharen zelfs weer even boven de 700 m3/s. Voor een deel wordt deze hoogste stand veroorzaakt door het onregelmatige stuwen in de Waalse Maas, (de afvoer daalde namelijk ook even tot 300 m3/s), maar gemiddeld over de dag stroomt er nu toch 650 m3/s langs.

Verder stroomafwaarts neemt de afvoer nog iets toe en bij venlo kan het tot gemiddeld 700 m3/s stijgen. De Limburgse zijbeken van de Maas moesten de afgelopen dagen namelijk wederom veel water verwerken en dat zorgt er voor dat de Maas stroomafwaarts zelfs nog iets stijgt.

Inmiddels zijn de zijbeken in de Ardennen weer gaan dalen en omdat het de komende 2 dagen vrijwel droog blijft, zal de afvoer bij Borgharen en later vandaag weer gaan dalen, naar ongeveer 500 m3/s begin volgende week.

Lange termijn voor Maas en Rijn onzeker

Zowel voor de Maas als de Rijn blijft het ondanks de eerdere berichten toch nog onduidelijk wat er na midden volgende week gebeurt. De weersituatie wijzigt zich dan wel, maar ook op langere termijn wordt het niet langdurig droog. Vanaf donderdag laten de weerkaarten opnieuw kleine lage drukgebieden opdoemen die boven Midden Europa hun inmiddels bekende dans gaan uitvoeren. Het blijft daarom nog onzeker wat de langere termijn zal opleveren en nieuwe hoge standen zijn niet uitgesloten.