4 maart 2016

Bijen en vlinders zitten in het nauw. U kunt helpen!!

U heeft er vast deze week in de media iets over gehoord of gelezen. Het was groot nieuws: het voortbestaan van bijen en vlinders wordt bedreigd. Een grote groep wetenschappers uit verschillende landen heeft een gezamenlijk rapport uitgebracht waarin zij de noodklok luiden. Door verschillende oorzaken, zoals gebrek aan voedsel voor deze bestuivers door monoculturen in grootschalige landbouw en eentonige landschappen, maar ook het gebruik van gifstoffen en klimaatverandering staan talrijke soorten op het punt van verdwijnen. Dat is niet alleen een verarming van de biodiversiteit en onze leefomgeving, maar het is ook in andere zin heel naar voor mensen. Immers, een belangrijk deel van de voedselproductie, en daarmee het eten dat dagelijks op ons bord ligt, is afhankelijk van bestuivers. De opstellers van het rapport schatten zelfs dat het binnen de wereldwijde voedselproductie gaat om honderden miljarden euro’s! Op termijn zou het in gevaar komen van de voedselproductie ook grote gevolgen kunnen hebben voor de werkgelegenheid voor de mensen in de land- en tuinbouw, hier en elders op de wereld. Op de foto van Alberthe Papma zit een bij op Wildemanskruid. www.bijendichterbij.nl bij op wilde bertram foto Alberthe Papma

Gelukkig is er ook goed nieuws! U kunt namelijk helpen om de teruggang in de vele soorten bestuivers tegen te gaan. Gewoon in uw eigen tuin en boodschappenmand. Bijvoorbeeld door één- of meerjarige biologische wilde bloemenmengsels te zaaien, fruitstruiken en bomen (zoals de Bijenboom), bloeiende keukenkruiden of biologische bollen te planten. Door in uw tuin en op uw oprit geen gif te spuiten maar gebruik te maken van alternatieven zoals wieden. En door zoveel mogelijk (en vooral plantaardige) voedingsmiddelen te kopen die op een milieuvriendelijke manier dus zonder gifstoffen zijn geteeld en door te kiezen voor milieuvriendelijk huishouden.

Op onze site www.bijendichterbij.nl vindt u verschillende tips voor geschikte bloemen-, planten en bomen voor bijen, hommels en vlinders. Ook kunt u ons benaderen voor informatie. Wij zetten ons, samen met anderen, op verschillende manieren in voor een natuurlijke en natuurrijke Ooijpolder en Duffelt, bijvoorbeeld via zaai- en plantacties, het verstrekken van informatie en onze prachtige educatieve bijenstal op schooltuin de Wielewaal in de Stadswaard bij Nijmegen. We helpen ook u graag verder bij het creëren van een bloeiende en gezonde leefomgeving voor mens en dier! De bijen, hommels en vlinders zullen u dankbaar zijn en u krijgt er een tuin vol leven voor terug. Iedereen blij. Wilt u een steentje bijdragen? Doe dan bijvoorbeeld mee met de landelijke zaaidag op 22 april, de Dag van de Aarde. Meer informatie daarover vindt u op http://www.bijenlint.nl/jaar-van-de-bij/acties/landelijke-zaaidag-22-april-2016. Dank u wel!

Anja Krol en Alberthe Papma, Stichting Bijen DichterBij, www.bijendichterbij.nlinfo@bijendichterbij.nl