28 september 2007

Dag van de Ouderen in Ooij

 dscf2977 In het dorpshuis de Sprong te Ooij werd donderdag de Dag van de Ouderen gehouden voor de inwoners van de gemeente Ubbergen. Ongeveer 200 senioren uit de verschillende kerkdorpen hebben de gehele dag een geweldig programma aangeboden gekregen, varierend van een tocht met de zonnetrein door de Ooijpolder tot het optreden van Vox Virorum uit Leuth en het Shanty Chor, die Hanseaten" uit Griethausen (Dld)   Ons aller Piet Jeuken werd deze dag 85 jaar en "vierde dat zo samen met alle gasten in de Sprong".  zie de foto's

.


 

Openingswoord Toon Kamps 

Dames en Heren, namens de commissie "Dag van de Ouderen 2007" heet ik U van harte welkom in het dorpshuis De Sprong. Ook de genodigden, voor zover zij inmiddels al aanwezig zijn, wil ik hier hartelijk verwelkomen.

Deze dag van de Ouderen is geen Gelders of Nederlands bedenksel. Nee, de Verenigde Naties heeft namelijk al in 1990, 1 oktober uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Ouderen.  Vandaar dat wij vandaag aan ons programma ook een internationaal tintje gegeven hebben.

De commissie heeft als thema voor deze dag gekozen: "Ouderen daar zit muziek in". Dat weet U natuurlijk allemaal zelf wel. Maar je kunt het niet genoeg herhalen, om anderen van ons gelijk te overtuigen. Dat er in onze doelgroep muziek zit, wordt wel bewezen door de vele functies in verenigingen, stichtingen, politiek etc. die door vrouwelijke en mannelijke 60-plussers, eerbiedig aangeduid als de grijze eminenties, worden vervuld. In het maatschappelijke en sociale leven zijn de ouderen niet meer weg te denken, om nog maar niet te spreken over het economische aspect. U mag dus wat ons betreft best wel noten op de zang hebben, want in ouderen zit beslist muziek.

Met betrekking tot de commissie voor de Dag van de Ouderen mag ik denk ik wel stellen, dat onze samenwerking veel weg had van een goed samenspelende muziekkapel. De leden van de commissie zou ik dan ook graag aan U voorstellen. Voor Kekerdom zijn dat Nellie Megens, Coby Leenders en Cor Joosten, uit Leuth, Henk Ebben, Piet Jansen, Grada Engelen en Toos Zuurhout, uit Beek Corrie Wentholt en Rikie Willems en tenslotte uit Ooij Diny Arntz, Jan Basten en Theo Neienhuijsen. U kunt ze allemaal herkennen aan de badge die zij dragen. Boze tongen beweren wel eens wat anders, maar U zult vandaag moeten kunnen merken, dat het Hoog en Laag in goede harmonie met elkaar overweg konden.

Het verheugt ons dat zo'n kleine 200 mensen aan deze dag geheel of gedeeltelijk deelnemen. Het sterkt ons in het geloof dat een dergelijke dag binnen de senioren van Ubbergen nog steeds leeft.

Zo'n Dag van de Ouderen organiseren kost natuurlijk geld. Wij zijn blij dat de gemeente Ubbergen op hun begroting hiervoor geld reserveert. Geld dat door de wethouder van Welzijn en Financiën, mevrouw Leidy van der Aalst, ook daadwerkelijk ter beschikking is gesteld, waarvoor uiteraard onze hartelijke dank. Zonder deze steun was het ons onmogelijk een dag voor de ouderen te organiseren. Wij als commissie zijn er van overtuigd, dat de ter beschikking gestelde financiën ook nuttig worden besteed. Dank zijn wij ook verschuldigd aan Spar Ooij en Leuth en de Plusmarkt uit Beek die ons met het folderwerk en kopiëren voortreffelijk hebben geholpen.

Naast het programma dat voor U op tafel ligt, zijn achter in de zaal ook standjes ingericht. U kunt naast het kijken en luisteren naar het programma ook inlichtingen inwinnen bij apotheek De Duffelt, en er is foldermateriaal van de R.O.C. met betrekking tot digitale apparatuur, omgaan met apparaten en een power punt presentatie. Daarnaast is er ook folderwerk van de KBO's, het VVV en Kalorama en valpreventie.  Ook de computerruimte in het servicepunt is vandaag bemand en de mensen daar zullen U graag inlichtingen verstrekken. Bij José Plass kunt U zien hoe een karikatuur wordt gemaakt, de Thuiszorg is er met voorlichting betreffende hulpmiddelen. Mieke Mulders geeft een demonstratie met 3D borduren en Mientje Huisman met pergamano. Bij de Bieb kunt inlichtingen inwinnen over het groot letterboek en/of gesproken lectuur. Trudie Teunissen maakt van oude poppen prachtige engeltjes. Riet Verhoeven is er met sieraden en Wyna Jeuken laat zien hoe je zijde kunt beschilderen, terwijl mevrouw Baars er is met aquarellen. Marian Lindner is er om de buslijn nr. 162  (Malden, Groesbeek,Beek met aansluiting naar Millingen) te promoten en last but not least is er ook nog een standje met betrekking tot het populaire Nordic Walking.  Trudie Teunissen heeft overigens een engel van zo'n 40 tot 50 cm ter beschikking gesteld. Deze engel zal vanmiddag worden verloot en daarvoor heeft U bij de entree een geel of een groen lot ontvangen. Onze dank aan Trudie Teunissen voor deze spontane geste is natuurlijk groot. Wat de zonnetreintjes betreft de eerste twee treinen vertrekken om 11.00 uur en om 13.00 uur vertrekt er nog 1 trein.

Iets heel anders nog. Iemand in de zaal denkt dat dit hele feest rondom hem gebouwd is. Dat is namelijk Piet Jeuken die vandaag zijn 85e verjaardag viert. Wie heeft er ooit op zijn verjaardag zo'n galavoorstelling cadeau gekregen. Piet namens de commissie, maar ik denk ook namens de hele zaal van harte proficiat.

Het is vandaag wederom een vol programma met denk ik voor elk wat wils. Dus geen gepieker; want piekeren is verspilling van vandaag, het vertroebeld het gezicht op morgen, omdat je nog bezig bent met gisteren. Er moet gelachen worden, want lachen kost minder elektriciteit en geeft minstens evenveel licht.

Genoeg gepraat nu, namens de commissie wens ik U allen een leuke, ontspannende, gezellige maar ook leerzame dag toe. Veel plezier. Dank U wel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.