9 februari 2024

Lezing Hans Giesbertz over het Ooyse Schependom.

Georganiseerd door Bibliotheek Gelderland-Zuid gaf Hans Giesbertz onlangs in het Kulturhus te Beek een lezing over het boek “In de schaduw van de Brug” over de wijk het Ooyse Schependom. Dat is de wijk die ligt naast de Waalbrug aan de rand van de Ooijpolder, bij ‘t Meertje en onderaan de heuvelrug van de Hunnerberg. De lezing vertelt het verhaal van september 1944 wat de bewoners van het Schependom in de frontlinie en op de vlucht naar veiligheid meemaakten. Vooral het geallieerde bombardement op Huissen van 5 oktober 1944 treft de woonbootbewoners die op de vlucht zijn. Elf van hen komen om het leven. Bij het café Waalzicht aan de Groenlanden kwamen op 28 september 1944, door een bominslag, drieëntwintig personen om het leven, waaronder vijf bewoners van het Schependom. Naast het verhaal van de oorlog wordt ook geschreven over de geschiedenis van de wijk van 1780 tot 1970. Het boek met 344 bladzijden en meer dan 350 illustraties is verkrijgbaar bij boekhandel Roelants in de Van Broeckhuysenstraat en bij Dekker v.d. Vegt in de Marikenstraat in Nijmegen. Ook kan het boek besteld worden via de website van Kwartier van Nijmegen en per post worden toegestuurd. Maak dan 30 euro over naar rekeningnummer NL25 RABO 0156 4714 69 t.n.v. ‘Kwartier van Nijmegen’, onder vermelding van uw naam en adres.  Voor vragen mail: hans.giesbertz@gmail.com