9 februari 2024

Boekpresentatie ‘Groesbeek Heights 2’ in het Vrijheidsmuseum

v.l.n.r historicus Christ Klep. directeur Wiel Lenders en de auteurs Willem Kuppens, Leo ten Hag en Paul Klinkenberg.

Met een inleidende bespiegeling door militair historicus Christ Klep was op 8 februari de presentatie in het Vrijheidsmuseum te Groesbeek van het tweede deel van het befaamde ‘Groesbeek Heights’. Daarbij werden ook de drie auteurs van het nieuwe boek, Leo ten Hag, Paul Klinkenberg en Willem Kuppens in de schijnwerpers  gezet middels een uitdagend interview over ‘the making of’ In 2018 verscheen het eerste deel van ‘Groesbeek Heights’, met een uitvoerige beschrijving van de Duivelsberg als decor van oorlogshandelingen in 1944 en 1945. Als vervolg op deze zeer succesvolle publicatie hebben de onderzoekers zich gericht op het heuvelachtige gebied ten zuiden van Groesbeek, de Jansberg en omgeving. De Jansberg stond vanouds bekend als aantrekkelijke woonlocatie. Reeds de Romeinen bouwden hier de grootste villa op Nederlands grondgebied. Het negentiende-eeuwse landgoed Sint-Jansberg zou je kunnen zien als een echo van deze villa, met allerlei mooie waterpartijen. Alles veranderde in september 1944, toen Amerikaanse parachutisten hier landden in het kader van Operatie Market Garden. De daaropvolgende maanden streden Geallieerden en de Duitse Wehrmacht om het bezit van deze omgeving. Vanwege de nietsontziende gevechten en verwoestingen kreeg het gebied de bittere bijnaam Vallei des doods. Net als op de Duivelsberg hebben de onderzoekers ook de Jansberg met archeologische precisie in kaart gebracht. Veel sporen van de oorlog, zoals loopgraven, schuttersputten en manschapsverblijven zijn nog altijd zichtbaar. In dit boek worden deze hedendaagse sporen gekoppeld aan een uitgebreide historische beschrijving, rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten. Zo komt dit voormalige oorlogslandschap op een unieke manier weer tot leven. Boekinformatie: Groesbeek Heights 2: Sporen uit de Tweede Wereldoorlog op de Sint-Jansberg en omgeving. Uitgever AWN Afdeling 16 Nijmegen en omstreken. ISBN 9789080990265 / NUR 682