20 september 2023

Herdenking Waaloversteek.

Leerlingen van basisschool de Oversteek tonen de namen van de 48 gesneuvelde Amerikaanse milltairen.

Woensdagmorgen vond de jaarlijkse herdenking van de oversteek van de Waal, vandaag precies 79 jaar geleden, en de bevrijding van Nijmegen tijdens operatie Market Garden in september 1944 plaats. De herdenking werd gehouden bij het Waalcrossingmonument aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen Noord.. De herdenkingsceremonie werd geopend door enkele kinderen van basisschool De Oversteek. Zij waren met veel leerlingen aanwezig.  Er stond een straffe wind, waardoor in het begin zelfs alle kransen en bloemstukken van de tafel waaiden.  Na de opening door burgemeester Hubert Bruls, die o.a. zei dat de huidige generatie best wat vaker stil mocht staan bij de offers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht bij de bevrijding van Nijmegen en deze streek, werd er gesproken door vertegenwoordigers van o.a. de Amerikaanse ambassade, de 82nd Airborne Division en het Nederlandse leger. De toespraken werden afgewisseld door zang en dans van de basisschoolkinderen. Zij lazen tevens een zelf geschreven verhaal voor en toonden op gekleurde borden de namen van de 48 gesneuvelde parachutisten van het 82nd Airborne Division. De herdenking werd gehouden n.a.v. de dood van de 48 Amerikanen, die op 20 september 1944 onder zwaar vijandelijk vuurde rivier overstaken in 26 gammele bootjes die onder zwaar vijandelijk vuur de rivier overstaken. 13 van de 26 bootjes haalden de overkant niet. De slotwoorden van Bruls: ,,Het is aan ons allen, aan u en mij, om deze zwaarbevochten vrede en vrijheid te blijven beschermen. Dat hoeft niet altijd met heldhaftige daden, maar kan al met kleine blijken van hulp, vriendelijkheid en tolerantie naar anderen. Ter herinnering aan de Amerikaanse soldaten, en alle anderen die in de Tweede Wereldoorlog voor de medemens en voor onze vrijheid hebben gevochten. Dat mogen wij nooit vergeten.โ€ Bij de herdenking waren veel burgemeesters en wethouders uit de omringende gemeenten aanwezig, waaronder Wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg en Dal, die allen een krans of bloemstuk bij het monument legden. zie de foto’s deel 1;  deel 2