11 mei 2023

Duitse onderzeeboot aan de Waalkade bij het Labyrint in Nijmegen

Donderdagmiddag arriveerde een Duitse onderzeeboot op een ponton bij de Waalkade in Nijmegen. Dit was enkele uren eerder dan verwacht. Het stond gepland voor 18.00 uur maar om 15.30 kwam de combinatie met daarop de onderzeeboot al aanvaren.  Het transport was eerder op de dag uit Dordrecht vertrokken en vaart vrijdagmorgen al om 06.00 uur  verder langs de Ooijpolder richting de Duitse stad Duisburg. Sinds 2010 lag de S196 elf jaar werkloos in het Marine-arsenaal in Wilhelmshaven. Inmiddels hadden de musea van Sinsheim en Speyer er belangstelling voor gekregen en het was toenmalig minister van defensie Ursula von der Leyen die toestemming gaf voor de nieuwe bestemming. Op de scheepswerf ThyssenKrupp Marine Systems moest het vaartuig wel eerst ‘gedemilitariseerd’ worden. De U-boot is bestemd voor de Technik Musea Sinsheim en Speyer. Het gevaarte van bijna 50 meter en 500.000 kilo zwaar moet daar een publiekstrekker worden. Het gaat overigens niet om een onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. Deze U-boot was tussen 1973 en 2010 onderdeel van de Duitse marine. Bijzonder aan deze S196 is dat het de eerste naoorlogse onderzeeër is die de Atlantische Oceaan overstak. Dat gebeurde tijdens een oefenvaart. zie de foto’s van Onno Swart.    Zie de foto’s van Erik Hell en Tonnie Hol op donderdag en vrijdag. Zie de foto’s