12 mei 2023

De Zwarte Stern is weer terug in de Oude Waal in Ooij.

De vlotjes werden gelijk in bezit genomen door de Zwarte Sterns.

Medewerkers van Staatsbosbeheer en vrijwilligers van de visclub De Oude Waal hebben deze week tientallen vlotjes in het water van de Oude Waal in de Ooijpolder gelegd, waar de Zwarte Sterns de komende weken op kunnen paren en nestelen. En ze werden direct weer in gebruik genomen door de Zwarte Sternen, die overal in de omgeving al rondvlogen. Vanuit het warme Afrika komt deze vogel in het voorjaar aangevlogen en zoeken o.a. hun broedplaatsen op in de Ooijpolder en de Gelderse Poort.  Vroeger toen de waterkwaliteit een stuk beter was dan heden ten dagen waren veel sloten en plassen begroeid met de plant ‘krabbenscheer’. Nu deze plant op veel plaatsen verdwenen is helpt Staatsbosbeheer de sterns met drijvende vlotjes waarop modder en planten worden gelegd.  Dankzij de groeiende en bloeiende planten kunnen de kuikens zich op en tussen de grote drijvende bladeren schuilhouden, terwijl de ouders op jacht zijn naar visjes en andere waterdieren. Al snel nadat de jongen hebben leren vliegen gaan bijna alle Nederlandse sterns naar het IJsselmeer om zich daar te goed te doen aan het vele voedsel daar voordat ze weer naar de kusten van Afrika vliegen om daar de winter door te brengen.  zie de foto’s (komen nog)