18 december 2022

Kerstconcert “Kerst in het hart van de gewone soldaat”in Wyler

Concert in Wyler

Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseerde samen met verschillende partners twee concerten met als centrale thema ‘Kerst in het hart van de gewone soldaat’. Een muzikale herinnering aan de waarde van vrijheid en vrede. Het eerste concert was op zaterdag 10 december in de Cosmas en Damanianuskerk in Groesbeek enop zaterdag 17 december was het tweede concert in de Kirche “Sankt Johannes Baptist”in het Duitse Wyler. Aan de totstandkoming werken mee: het Sankt Cäcilienchor uit Wyler onder leiding van Theo Giesbers, het symfonieorkest Ensemble Conservatoire uit Nijmegen (concertmeester Rob Engels), de Batavorum Pipes and Drums onder leiding van Willy Willems, de jongerenafdeling Groesbeek Airborne Vrienden, de Internationale Karl Leisner Kreis afdeling Groesbeek, de parochie Cosmas en Damianus Groesbeek en de parochie Sankt Peter und Paul Kranenburg. De concerten werden mede mogelijk gemaakt door het programma Vrijheid en de gemeente Berg en Dal. De pastoors Christoph Scholten (pastoor van Kranenburg, Niel, Wyler, Zyfflich) en Aloys van Velthoven (pastoor van Groesbeek) hebben de gespeelde muziekstukken met teksten begeleid. Het geheel was verder aangekleed met bijzondere filmbeelden. Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog zijn er momenten geweest waar de kerstgedachte het even won van de oorlogsstrijd. Een moment van bezinning tussen de strijdende partijen. Duitse en Engelse soldaten die vanuit de loopgraven in Frankrijk op 24 december 1914 over en weer kerstliederen zongen. Soldaten die uit de loopgraven kwamen om elkaar te trakteren op rookwaar en drank. In de omgeving Groesbeek-Wyler 1944 Canadese soldaten die op de avond voor kerst ‘Silent Night, Holy Night’ in de openlucht zongen. Tot ieders verbazing antwoordden de Duitsers aan de andere kant van de frontlijn met ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’. Opmerkelijke gebeurtenissen, die de waanzin van oorlog laten zien. Met de twee concerten, in zowel Nederland als Duitsland, willen we hier muzikaal bij stilstaan. zie de foto’s