5 december 2021

Wethouder tekent intentieverklaring met Berg en Dalse coöperatie Energierijck. 

Links Jos van der Lint, bestuurslid Energierijck Coöperatie u.a. en rechts wethouderNelson Verheul

Persbericht. Donderdag 2 december hebben wethouder Nelson Verheul (gemeente Berg en Dal) en bestuurslid Jos van der Lint (Energierijck coöperatie u.a.) de intentieverklaring getekend voor een zonnepark boven op de oude vuilstort Dukenburg in Groesbeek. Het idee is begonnen bij een buurtborrel en inmiddels uitgegroeid tot een mooi plan. Met deze intentieverklaring geeft de gemeente de initiatiefnemers de mogelijkheid om het project verder te ontwikkelen. lees hieronder verder

 

Bijzonder project
Initiatiefnemer Rob van Wijngaarden woont tegen de oude vuilstort aan. Om tot een uitvoerbaar plan te komen heeft hij de afgelopen jaren veel partijen betrokken, waaronder de lokale coöperatie Energierijck. “In het plan wordt uitgegaan van ten minste 3.000 zonnepanelen én we bekijken de mogelijkheid om een batterij op de installatie aan te sluiten. Opslag van energie wordt steeds belangrijker, omdat er minder plek is op het elektriciteitsnet”, vertelt Van der Lint van de coöperatie.  

Volgende stappen
De coöperatie gaat nu samen met haar leden en met de buurtbewoners vervolgstappen zetten. Eerst wordt gekeken hoe de panelen boven op de vuilstort kunnen komen te liggen; zo dat huidige functies als het maken van een ommetje en begrazing met schapen zoveel mogelijk behouden blijven. Daarnaast zal er een business case moeten komen om te kijken of alles financieel haalbaar is. “De coöperatie bestaat uit inwoners van onze gemeente en het bestuur steekt vrijwillig haar tijd in de voorbereidingen. Het is belangrijk voor onze leden dat we samen alle stappen zorgvuldig zetten“, zegt Van der Lint.

Participatie met omwonenden
Van der Lint gaat verder: “De oude vuilstort ligt tussen Breedeweg en De Horst in, dus we hopen dat zoveel mogelijk bewoners uit deze dorpen meedoen en zo meeprofiteren van de opbrengsten. We verwachten dat ook andere inwoners van de gemeente Berg en Dal een aandeel in het park kunnen nemen.” Wethouder Verheul juicht dit toe: “Vanuit de gemeente vinden we het erg positief dat dit een project van de omwonenden en andere inwoners zelf is. De gemeente helpt graag mee, om gezamenlijk een volgende stap richting onze duurzame toekomst te zetten”. 

Meedoen met de coöperatie  
Via Coöperatie Energierijck kunnen bedrijven en inwoners uit de gemeente Berg en Dal investeren in zonnepanelen op andermans dak of grond. Via onze website en nieuwsbrief houden we mensen op de hoogte van de ontwikkelingen.