9 februari 2020

Herdenking operation Veritable in Groesbeek

Josef Gietemann spreekt tijdens de Herdenkingsviering

Op 8 februari 1945, zaterdag precies 75 jaar geleden, begon vanuit Groesbeek de Operation Veritable (veritable betekent: werkelijk, beslissend) met wat wel het grootste artilleriebombardement ooit wordt genoemd. Met meer dan duizend kanonnen werd de verdediging in het Duitse Reichswald murw geschoten. Bij deze ‘slag om het Reichswald’ kwamen 23.000 geallieerde en 45.000 tot 60.000 Duitse soldaten om en werden 52.000 Duitse soldaten gevangen genomen. Hier vonden de zwaarste gevechten van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa plaats. De oorlog was daarna snel voorbij. Dit werd op zondag 9 februari herdacht in de historische kerk in Groesbeek. Dit werd samen herdacht met afgevaardigden uit de gehele grensregio en afgevaardigden van de Britse en Canadese ambassades. De herdenking werd opgeluisterd door het Sankt Cäcilienchor Wyler van de Johannes Baptistkirche o.l.v. Theo Giesbers  en Gerard Rutjes als organist en Mattis Jansen op de trommel, waarvan de leden uit inwoners van beide zijden van de grens bestaan. Met de akoestiek in het kerkje werd het een geweldig optreden.  Deze herdenkingsviering  “Vrijheid en Waarachtigheid”werd georganiseerd door de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden, de Groesbeekse kerken, de werkgroep Vredesinitiatieven en Bahá- gemeenschap Groesbeek. zie de foto’s

 

De viering werd gestart met het welkom door Piet Janssen, voorzitter van de Stichting Airborne Vrienden, gevolgd door een toespraak door burgemeester Mark Slinkman. De “stelvertetende Bürgermeister” van het Duitse Kleve spraak de aanwezigen vervolgens toe, gevolgd door een lezing van Pastor Jos van Rooij. Jet Bierkens van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud droeg een gedicht voor, gevolgd door een toespraak door de 82 jarige Resi König-van Vught, “Unsere Flucht”in opdracht van school geschreven rond 24-11-1949. Ook Nelia, kleindochter van Jakob Kropmann, hield een toespraak met “Die Flucht” welke ook in opdracht van de school rond 24-11-1949 was geschreven door haar opa  en ze is nu even oud als haar opa toen. Het geheel werd opgeluisterd met muziek van het koor.