10 februari 2020

75e verjaardag Operation Veritable.

Jeanne Melchers van het Vrijheidsmuseum spreekt na de kranslegging.

Terwijl de storm Ciara in de Historische Kerk in Groesbeek te horen was, werd in deze kerk de 75e verjaardag van de “Operation Veritable”gehouden. Deze storm was er de oorzaak van dat de viering niet op de Canadese erebegraafplaats werd gehouden maar in deze NH kerk. Nadat de vaandels van de verschillende geallieerden krijgsmachtonderdelen in de kerk waren binnengedragen werd begonnen met de herdenking. Het geheel werd muzikaal begeleid door muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Na het spelen van de “Last Post” en een minuut stilte, waarbij de storm duidelijk te horen was, werden diverse kransen gelegd, o.a. door burgemeester Mark Slinkman en een vertegenwoordiger van de gemeente Mook en Middelaar. Tijdens de kranslegging speelde muziekvereniging Edelweisz, die daarna ook nog de volksliederen speelde. Er waren tevens vertegenwoordigers van zowel de Canadese als de Britse ambassade. Ook zij legden kransen. Aan het einde van de plechtigheid werd bekend gemaakt, dat de voorzitter van de Stichting Airborne Vrienden, Piet Janssen, afscheid neemt als voorzitter. Zie de foto’s deel 1;  deel 2.