13 september 2019

Nazaten van Dorus Janssen houden herdenkingstocht

Paula, Anna en moeder Kroes voor de Bonte Os in Persingen, samen met Duitse soldaten.

Cea van Dillen-Janssen stuurde het volgende bericht. Op de website van Henk Baron vind ik bij de nieuwsberichten van 1 september: Uitnodiging Herdenkingsplechtigheid op zaterdag 28 september 2019 in Ooij. Heel fijn dat er Ooijse mensen zijn, die hun tijd en aandacht willen geven om iets te organiseren op die gedenkwaardige dag. Wij, de nazaten van Dorus Janssen uit de Ooijpolder, gaan ook herdenken. Wij herdenken dat op 12 oktober 1944 de laatste 60 mensen uit de Ooij moesten evacueren. In het dagboek (โ€œDe Villa in de frontlinieโ€) van mijn vader โ€˜Thรฉ van Dorus Janssenโ€™ – in die tijd onderwijzer aan de St. Hubertusschool en wonende met zijn gezin aan de Leuthsestraat- lezen we: Donderdag 12 oct. reed om ongeveer half twaalf een Engelse auto de Pol op. De commandant vertelde ons in het Duits, dat we moesten evacueren. Wij waren de laatste 60 mensen uit de Ooij (van de 1800) die weg moesten. Onmiddellijk! Om half twee bij het Persingsche Kerkje. Niets meenemen als enkele koffers en wat eten. Wat een bericht! De vrouw huilde, de kinderen begonnen ook. Foei wat een tijd! Ook uit Erlecom, zo lezen we in zijn dagboek รฉn in het dagboek van Pastoor Gerrits, toentertijd pastoor in de Ooij, kwamen de laatste gezinnen:: โ€œAangekomen bij het Persingsche kerkje troffen we ook nog een 100-tal bewoners van Erlecom aan. Deze mensen, een veertiental gezinnen, waren vanaf 20 september in de ringoven van steenfabriek Erlecom gevlucht. Velen ervan hadden al die tijd geen daglicht meer gezien. Vreselijk wat zagen die mensen er uit! Dorus Peters (de steenbaas) kende je haast niet meer terug. Gezin van Gerrit Oteman, Gerrit Brugman, Willem Sliepenbeek, Dorus Lentjes en Bernard Vierboom met zus en pleegkind en Hanna Engelen met dochter, al die mensen stonden ook bij het kerkjeโ€ฆโ€  Ons plan is, kort gezegd,  om op zaterdag 12 oktober aanstaande, dus 75 jaar later, dezelfde weg af te leggen, namelijk lopend van Groot Kuppenhof over de oude weg naar het Persingsche kerkje. Jammer is wel dat er nu geen Dora Kroes-Peters van de Bonte Os klaarstaat met chocolademelk voor de kinderen en soep voor de volwassenen. Ons idee is, dat er vast nog meer mensen in de Ooij wonen, die deze evacuatie aan den lijve hebben ondervonden. En dat er waarschijnlijk familieleden van hen zijn, die deze gebeurtenis uit verhalen kennen. Misschien hebben zij zin om hierover aan mij te schrijven?   Voor meer informatie: Cea van Dillen-Janssen, ceavandillen@xmsnet.nl  Met vriendelijke groet, Cea van Dillen-Janssen