23 mei 2019

Duurzaamheids DorpenToer gemeente Berg en Dal in Kerstendal

Wil Meertens tijdens zijn presentatie

Op woensdag 22 mei organiseerde het Duurzaamheidscafé weer een bijeenkomst in het kader van de Duurzame Dorpen Tour. Na een drukbezochte avond dit voorjaar in Kekerdom streek de Tour nu neer in dorpshuis Kerstendal te Berg en Dal. Er was weer een boeiend programma samengesteld, dat werd geopend door Wil Meertens uit Ooij, duurzaamheids– en energieadviseur. Hij gaf praktische informatie en tips voor het verduurzamen van woningen. Daarna volgden een aantal pitches: loket duurzaam wonen plus door Jos van der Lint, adviseur gemeente Berg en Dal met o.a. tips en informatie over subsidies; aardgasvrij wonen door Dirk Wim in ’t Hof, projectleider gemeente Berg en Dal; duurzaamheidsinitiatieven in de kern Heilig Landstichting door Lies van Campen, voorzitter Dorpsvereniging HLS; zonnepaneelprojecten op enkele grote gebouwen in Berg en Dal door Caroline de Greeff, voorzitter coöperatie Energierijck en tot slot Klimaatneutraal eten? Eten van boeren en tuinders uit de regio door Gerard Titulaer, voorzitter Gebiedscoöperatie Oregional. Na deze presentaties werd iedereen in de gelegenheid gesteld aan tafel in gesprek te gaan met de spreker van het onderwerp dat zijn of haar bijzondere belangstelling heeft.

Duurzame Dorpen Tour in dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal druk bezocht

 

Op woensdag 22 mei was het dan zo ver. Eindelijk was Berg en Dal aan de beurt voor de Duurzame Dorpen Tour. Hoewel het al langer gonst van activiteiten rond duurzaamheid in Berg en Dal was het organiseren van een DuurzaamheidsCafé er nog niet van gekomen. Daarom was Jos Verstegen, voorzitter van dorpshuis Kerstendal, blij dat het eindelijk de beurt was aan Berg en Dal om de gasten van het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal in zijn dorpshuis te ontvangen.

Zowel uit Berg en Dal als uit de andere dorpskernen en zelfs van over de Duitse grens bezochten vele inwoners de interessante informatie-avond waar onder meer het verduurzamen van je woning op het programma stond. Wil Meertens wist de bezoekers gracieus te leiden langs het 7-stappenplan voor het verduurzamen van je huis. Jos van der Lint en Dirk Wim in ’t Hof vertelden namens de gemeente Berg en Dal ieder over hun thema. Jos over het Loket Duurzaam Wonen Plus o.a. over subsidies en Dirk Wim als projectleider Aardgas-vrij wonen, een helder verhaal over de prognose hoe we mogelijk gaan naar een aardgas-vrije gemeente. Met Caroline de Greeff over energiecoöperatie Energierijck en Lies van Campen van de dorpsraad Heilig Landstichting werd het programma zeer gevarieerd. Lies en Mireille vertelden over de verbindende kracht van duurzaamheidsinitiatieven in de Heilig Landstichting. Tot slot kwam Gerard Titulaer van Oregional aan het woord over lokaal en duurzaam voedsel, waar veel belangstelling voor was gezien het grote aantal mensen dat daarna bij hem aan tafel kwam zitten om er meer over te horen.

Het geheel werd fraai muzikaal omlijst door Etan Huijs met mooie evergreens en zelfs enkele klimaat-liederen. Zoals gebruikelijk kon men na de pauze uitgebreid in gesprek met de sprekers en de aanwezige bezoekers. Dorpshuis Kerstendal leent zich prima voor zo’n duurzaamheidsbijeenkomst aangezien het dorps-huis-dak onderdeel is van de energiefabriek die dorpskern Berg en Dal rijk is. Op woensdag 18 september komt de Duurzame Dorpen Tour op bezoek in Groesbeek.

Als u interesse heeft in het ‘Verduurzaam je huis – 7 stappenplan’ van Wil Meertens kunt u een verzoekje mailen naar  samenduurzaambergendal@gmail.com