25 april 2019

Documentaire Boer Peer weer te zien in Nijmegen.

Boer Peer uit Maliskamp leefde bijna 100 jaar in zijn vervallen boerderij waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Documentairemaker Daan Jongbloed wist het vertrouwen te winnen en filmde Peer de laatste tien jaar van zijn leven. Boer Peer, een intiem portret van een zeldzaam sobere man, ging op het Nederlands Film Festival 2017 in première en trok daarna meer dan 10.000 bioscoop bezoekers. 
Peer Smulders leefde als een kluizenaar. Zonder douche, warm water, tv, radio, koelkast of andere luxe. Bijna honderd winters bracht hij door naast de houtkachel. Op een gaspitje kookte hij zijn dagelijkse kost, aardappels met spek en een pot sperziebonen of spinazie. Droog gekookt tot een prutje dat hij rechtstreeks uit de pan schraapte. Tot zijn dood hield Peer nog acht koeien, die hij vetmestte voor de slacht. “Ik blijf werken tot ik dood ben”, zei Peer. De documentaire draait vanaf komende zondag in Filmhuis 042 in Nijmegen. Filmmaker Daan Jongbloed zal bij twee van de vertoningen aanwezig zijn voor een nagesprek.  Zondag 28 april 14:30 (met nagesprek); Zondag 5 mei 14:30; Zondag 12 mei 14:30; Zondag 19 mei 19:00 (met nagesprek) Kaartjes zijn te reserveren via Filmhuis 042:  https://filmhuiso42.nl/movies/506/17/boer_peer