9 juni 2018

Nieuw monumentenschildje in de gemeente Berg en Dal.

De gemeente Berg en Dal heeft een nieuw monumentenschildje. Hier staat het wapen van de gemeente Berg en Dal op. Voor elk monument is een monumentenschildje beschikbaar. Hiermee is het pand dan herkenbaar als monument. De nieuwe monumentenschildjes werden op zaterdag 9 juni  op drie plaatsen in de gemeente Berg en Dal uitgereikt. Als eerste was de uitreiking voor de monumenten in de voormalige gemeente Ubbergen in de Thornsche Molen te Persingen. Na de inleiding door voorzitter Geert Fleuren van de Heemkundekring Berg en Dal sprak de nieuwe wethouder Annelies Visser. Zij vertelde o.a. dat de gemeente trots mag zijn op haar monumenten en legde uit welke monumenten er zijn in de gemeente en welke o.a. als laatste werden aangewezen.  Als afsluiting schroefde ze samen met Jan van Eck uit Leuth het nieuwe bordje op de Thornsche Molen, een nieuwe gebouwde molen, maar een exacte kopie van de molen, welke in 1944 werd verwoest en daarom toch een monument. Na deze handeling werden de schildjes uirgereikt aan de eigenaren van de gemeentelijke monumenten. Hetzelfde ritueel volgde daarna nog in Hotel Millings Centrum in Millingen a/d Rijn en in het Fletcher Hotel Holthurnsche Hof in Berg en Dal. Na de afloop van de uitreiking van de monumentenschildjes was er nog een lezing over de Romeinse industrie voor militaire bouwmaterialen en gebruiksaardewerk in Holthurnsche Hof. zie de foto’s 

 

Stichting Heemkunde Berg en Dal

De initiatiefnemer voor de nieuwe schildjes is de Stichting Heemkunde Berg en Dal. Deze stichting zit in het Erfgoedberaad van de gemeente Berg en Dal. Samen met de 8 andere historische organisaties ondernemen zij jaarlijks cultureel – historische projecten. Het nieuwe monumentenschildje is één van deze projecten.

De organisaties willen met hun activiteiten het historisch bewustzijn bevorderen. Dit heeft ook positieve effecten voor het toerisme en de plaatselijke economie.

 

Le