11 oktober 2017

Opening tentoonstelling “De SS: Veelzijdig extremisme” in Groesbeek

Dinsdagmiddag vond in het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek, de opening plaats van de tentoonstelling “De SS: Veelzijdig extremisme”. Deze expositie, welke door drs. Jory Brentjes, historicus verbonden aan het museum, samen met een aantal collega’s van het museum werd ingericht, toont de geschiedenis van deze extreme afdeling uit de Duitse tijd in al haar facetten en met al haar gruwelijkheden. Tijdens de inleiding naar de opening spraken o.a. directeur Wiel Lentjes en Jory Brentjes. Maria Diedenhofen, tijdgenote van toen uit het Duitse Kleef sprak de gasten toe en maakte een statement voor de toekomstige generaties en Robin Grunenberg, jeugdvertegenwoordiger van de Duitse vakbond IG Metall, een actueel statement. Beiden deden ze dat erg goed. Beiden deden ook de openingshandeling, door de deuren naar de expositieruimte te openen. Muzikale medewerking werd verleend door Maarten Peters. zie de foto’s.

De SS: Veelzijdig Extremisme

De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. De SS was een zeer brede misdadige organisatie die haar pijlen richtte op alle aspecten van de samenleving. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde om hun rassenleer te onderbouwen, kruidentuinen door gevangenen liet aanleggen in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was, waarvan de soldaten uit meer dan 30 landen afkomstig waren? In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad.

Van 11 oktober 2017 t/m 15 april 2018 zal de tentoonstelling ‘De SS: Veelzijdig Extremisme’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek ingaan op de grotendeels onbekende en verborgen geschiedenis van de SS, haar structuur, haar wreedheden en al haar vreemde en bizarre aspecten.

Wanneer de SS in de media verschijnt zetten mythes, sterke verhalen en stereotypen regelmatig de toon. Vaak wordt de SS geromantiseerd door op sensatie beluste pulp-documentaires, organisaties van oud-SS-strijders en neonazi’s. Dit maakt het onderwerp vatbaar voor kwalijke geschiedvervalsing. Het Bevrijdingsmuseum presenteert dan ook een tentoonstelling met een missie: het voorkomen van misinformatie over de meest kwaadaardige organisatie van de Tweede Wereldoorlog en het geven van een breder, completer beeld van de SS.

De rode draad is veelzijdig extremisme: de SS stelde zich tot doel de nationaalsocialistische ideologie tot haar meest extreme conclusies door te voeren. Zij deed dit in alle aspecten van het leven, van geneeskunde tot het bedrijfsleven, tot de Germanisering van het kerstfeest. Daarbij werd de SS direct beïnvloed door de persoonlijke willekeur van wrede en excentrieke leidinggevenden en in het bijzonder door Himmler’s persoonlijke gedachtegoed over rassenleer, antisemitisme en oud-Germaanse mystiek.

‘De SS: Veelzijdig Extremisme’ toont bijzondere topstukken en beeldmateriaal afkomstig van Duitse en Nederlandse musea en verzamelaars waaronder het Porzellanikon in Selb en het Eyewitness Museum in Beek. Deze topstukken worden afgewisseld met indrukwekkende foto’s, filmbeelden en verbazingwekkende biografieën.