3 september 2017

Freedom Shorts. Korte films van nieuw talent in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 presenteert op vrijdag 15 september 2017 in samenwerking met AC Films en vele andere filmmakers een selectie van 12 korte films over de oorlog en bevrijding. Spannende korte speelfilms, meeslepende animaties, interviews: er zijn veel manieren om het verleden tot leven te brengen. Naast de vertoning van de films zullen verschillende betrokken filmmakers vertellen over de keuzes die ze maakten bij hun productie. De films zijn stuk voor stuk producties van nieuw talent: afstudeerprojecten van filmstudenten of filmmakers met een eigen start-up. Bram van Workum is één van de 12 filmmakers die op 15 september zijn film zal tonen. Hij filmde met re-enactmentgroepen in Oosterbeek het verhaal van de Britse Airborne divisies. Zijn film ‘Airborne’ duurt maar vijf minuten, maar doet visueel niet onder voor een Hollywood film.

Filmstudent Jan Postema pakte het anders aan. Hij maakte een drie minuten durende animatie over een soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, marcherend door een sinister ogend landschap van draaiende tandwielen. Zijn film ‘Machina Mortem’ werd al geselecteerd voor twee gerenommeerde internationale filmfestivals.

Dit zijn slechts twee voorbeelden uit een bijzonder programma om niet te missen. De filmavond Freedom Shorts is onderdeel van het spetterende septemberprogramma van het Nationaal Bevrijdingsmuseum, met o.a. op dinsdag 12 september een lezing over de werkzaamheden van Rosies bij North American Aviation, op donderdag 21 september een lezing over vrouwen in de Russische luchtmacht tijdens WO2 en op zondag 17 september het jaarlijkse Bevrijdingsfestival.  

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 15 september 2017. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig.

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: drs. Rense Havinga, conservator, via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Website: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding