24 mei 2017

Laurentiuskerk in Kekerdom in de steigers.

Sinds enige weken staat het unike buitendijks gelegen kerkje , de Laurentiuskerk, te Kekerdom, in de steigers.  Er wordt onderhoud gepleegd aan dit rijksmonument. Er wordt opnieuw gevoegd en er zullen leidekkerswerkzaamheden worden uitgevoerd.

 

Onderhoud aan de Laurentiuskerk

Het huidige instandhoudingsplan:

Als laatste grote onderdeel van het huidige Periodieke InstandhoudingsPlan 2012-2017 is inmiddels de toren van de kerk in de steigers gezet om de West- en de Zuidzijde opnieuw te voegen en plaatselijk leien te vervangen. Het werk dient te worden uitgevoerd door bedrijven die daartoe door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Monumentenwacht Gelderland gecertificeerd zijn. Het voegwerk is gegund aan de firma Takkenkamp uit Zelhem en de leidekkerswerkzaamheden aan de schootjes van de toren zullen worden uitgevoerd door F. Bogaerts b.v. uit Ravenstein. Door Rob de Bruijn van Monumentenwacht Gelderland zullen de wijzerplaten opnieuw in de verf worden gezet en de cijfers en wijzers van het uurwerk van nieuw bladgoud worden voorzien.

Het nieuwe instandhoudingsplan:

Op verzoek van het kerkbestuur heeft Rob de Bruijn van Monumentenwacht Gelderland een nieuw Periodiek Instandhoudings Plan 2018-2023 voor de Laurentiuskerk opgesteld. In dit onderhoudsplan zijn o.a. opgenomen: herstel van scheuren in het gewelf, herstel van metselwerk in een steunbeer, herstel pleisterwerk, onderhoudsbeurt leibedekking dak, schilderwerk, herstel gescheurde naden in de dakgoten. De totale kosten zijn beraamd op € 76.138.49. Het plan is ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij verstrekt de subsidies voor het onderhoud aan rijksmonumenten. Naar verwachting krijgen we in de maand augustus te horen of we ingeloot zijn en welke subsidie de Rijksdienst wil toekennen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.