24 mei 2017

40 jaar Groesbeekse weekmarkt

De weekmarkt in Groesbeek bestaat dit jaar 40 jaar. Op dinsdag 6 juni 1977 vond de eerste markt in Groesbeek plaats. Op dinsdag 13 juni 2017 vieren marktkooplieden en gemeente dit samen met alle bezoekers van de markt. Wethouder Sylvia Fleuren staat om 9.00 uur stil bij 40 jaar markt in Groesbeek. Daarna reikt ze oorkondes uit aan vijf families die al veertig jaar op de Groesbeekse markt staan. Speciale aandacht gaat naar Daan Hoekman, die er zelf bij was op 6 juni 1977 en nu dus al 40 jaar wekelijks zijn bloemen verkoopt in Groesbeek. Bezoekers van de markt kunnen 13 juni rekenen op extra aandacht. Zo is de markt versierd, krijgen ze gratis een kopje thee of koffie met wat lekkers, is er een limonadeclown voor de kleintjes en mogen ze tegen inlevering van een speciale bon aan het Rad van Fortuin draaien voor kortingsbonnen. Ook krijgen ze een markttas (zolang de voorraad strekt). De bon staat 6 juni op de gemeentepagina van het Gemeentenieuws.  

 

 
40 jaar markt Door de jaren heen is de markt qua aanbod veranderd. Vroeger waren er twee kooplieden met stoffen, drie groenteboeren en een met fruit, twee bloemenkramen en twee visboeren. De hedendaagse marktkoopman op de Groesbeekse markt voert een breed assortiment  zodat het koperspubliek een ruime keuze heeft (in de bijlage een lijst van marktkooplieden en koopwaar).
 
Vanaf het eerste uur Er staan nu twintig marktondernemers op de Groesbeekse markt. Vijf daarvan al sinds het eerste uur:   Slagboom: noten en zuidvruchten  De Graaf: vis (voorheen Meester Vis)  Van Rijn: kaas  De Klein: fruit (inmiddels de derde generatie)  Hoekjan: bloemen en planten (het bedrijf is overgenomen door zoon Mathieu, maar vader Daan staat nog bijna wekelijks op de markt. Hij was ook 40 jaar lid was van de marktcommissie).
 
Marktmeester De eerste marktmeester was Gerrit Coenen van 1977 tot 1989. Van 1989 tot heden is Stef van de Poll marktmeester. De markt in Groesbeek heeft veel belangstelling van koperspubliek vanuit Groesbeek en omgeving. Wethouder Sylvia Fleuren benoemt als grote succesfactor vooral de continuïteit in de coördinatie: ‘Marktmeester Stef van de Poll is, net als zijn voorganger Gerrit Coenen, voor zowel bezoekers als kooplieden een bekend gezicht. Hij heeft een warm hart voor de markt en de mensen en staat klaar met raad en daad’.  ______________________________________________________________________

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.