9 maart 2017

Nieuw waterbericht van www.waterpeilen.nl

Waterpeilen meldt het volgende. 9 maart 2017. De neerslag van de afgelopen 3 dagen was in het stroomgebied van de Rijn wat intensiever dan ik eerder had verwacht. De zijrivieren van de Rijn zijn daarom maar weinig gezakt sinds het piekje dat afgelopen maandag passeerde. Bij Lobith is de waterstand na deze piek van 10,39 m +NAP slechts een paar decimeter gezakt en nu al weer wat gaan stijgen. Vandaag valt er nog erg veel regen in delen van Zuid Duitsland en de Alpen. Dat alles levert een nieuwe watergolf op, die nog wat hoger zal worden dan de golf die maandag passeerde. Ik verwacht dat de nieuwe golf ongeveer 1 meter hoger uit zal komen en dat de stand bij Lobith zal stijgen naar ca 11,25 m +NAP. Deze stand wordt dan op dinsdag bereikt. Een verdere stijging lijkt er niet in te zitten want er ontwikkelt zich een hoge drukgebied dat tot midden volgende week voor rustiger en droog weer gaat zorgen in de stroomgebieden. Een stand van 11,25 is voor deze tijd van het jaar zeker niet uitzonderlijk. Voor een echte hoogwatergolf moet de stand nog wel 2,5 m of meer stijgen. Maar omdat dit jaar tot nu toe zo droog verliep lijkt 11,25 m al heel wat.

Maas ook hoger dan verwacht

Gisteren en eergisteren ontving het stroomgebied van de Maas vooral veel regen. Vanaf vandaag wordt het daar droger. De neerslag heeft gezorgd voor een stijging tot ca 800 m3/s bij Borgharen.

Er valt nu nog wat regen in de Ardennen en de zijrivieren van de Maas stijgen daar nu nog licht. Vandaag kan de afvoer in de Maas daarom ook nog iets verder stijgen; ik verwacht naar ca 900 m3/s. Omdat het na vandaag niet veel regen meer wordt verwacht zal de afvoer niet verder stijgen en zal al vanaf het weekend weer een daling inzetten.