7 maart 2017

Filmvoorstelling Palermo in de Mallemolen Groesbeek

Zondag 26 maart wordt er weer een filmvoorstelling in cultureel centrum de Mallemolen te Groesbeek gehouden. Filmmaker J. Driessen neemt de kijker deze keer mee naar Palermo de hoofdstad van Sicilië. Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse zee.Het eiland heeft een magnifieke kust en stranden, pittoreske dorpen, een prachtige natuur en een fascinerende cultuur. Palermo staat bekend om haar bruisende straatmarkt, waar de inwoners dagelijks hun vlees, vis, fruit en groenten kopen. De Quartro Canti di Citta, letterlijk vierhoeken van de stad is een achthoekig en hectisch knooppunt van de twee grote verkeersaders. We bezoeken het Benedictijnenklooster uit 1130.

Er is hier een tuin met bloemen en er staan bomen met citrusvruchten. Vervolgens gaan we naar het stadspark aangelegd in 1777. Er is een fontein en rondom staan vier Odeons, muziektempels. De botanische tuin is van de universiteit van Palermo. Het klooster van de zusters Dominicanessen is uit de 14″ eeuw. Het interieur is rijkversierd. Voor de decoratie van de kerk is het mooiste en duurste marmer gebruikt. De sculpturen en fresco’s vormen een harmonisch en architectonisch geheel. De stad Palermo heeft veel historische gebouwen o.a. de Poort, Porta Nuova. Het Normandische Paleis dateert uit de 9e eeuw. Er zijn nog kelders uit het jaar 800 en ze zijn nog te bezichtigen. Er is een grote binnenplaats met galerijen en bogen. Ze heeft drie verdiepingen en is fraai versierd met mozaïeken. We bezoeken het operagebouw Massima, het grootste operagebouw van Italië en horen de zangkunst van de Italiaanse zangers en zangeressen. Ten slotte gaan we naar Monreale gelegen in het noorden van Sicilië. Daar staan de Kathedraal van Monreale en het Benedictijner klooster. De kathedraal is rijkelijk versierd met mozaïeken in Byzantijnse stijl. Het klooster is mooi door haar eenvoud. De binnenplaats heeft de vorm van een vierkant en is omgeven met 228 kolommen met kapitelen en spitsbogen. In de tuin werden groenten en fruit geteeld om in het levensonderhoud te voorzien. De aanvang is 11.00 uur, toegangsprijs inclusief een kopje koffie bedraagt € 2,00. Meer informatie vindt je op onze website www.mallemolengroesbeek.nl