17 december 2016

Jan Terlouw opent “Feest van het Licht” in Orientalis

Jan Terlouw schrijver, oud politicus en oud commissaris der Koningin in de provincie Gelderland heeft zaterdagmiddag onder grote belangstelling het derde “Feest van Licht” geopend in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Jan Terlouw werd welkom geheten door directeur Erna van de Ven, die liet weten door te gaan met het “Feest van het Licht” ofschoon daar eigenlijk geen geld voor is. “De vrijwilligers voor en achter de schermen maken dit mogelijk. Het “Feest Van Licht” heeft dit jaar als thema “Een kleurrijke kerst”. Mensen afkomstig uit alle werelddelen zullen gezamenlijk de levende kerststal vormen. Maria en Jozef gingen de honderden aanwezigen voor naar de stal, waar de figuranten hun plek innamen. De eerste dag van van “Het Feest van Licht” werd met diverse koren afgesloten. Tot begin volgend jaar zijn er dagelijks diverse activiteiten in Museumpark Orientalis. Bij de opening werd muziek gemaakt door de Samba band Forca. zie de foto’s gemaakt door Herman Leensen.

 

 

Feest van Licht kent vliegende start

Het Feest van Licht, een drie weken durend kerstevenement in Museumpark Orientalis, kende afgelopen weekeinde een vliegende start. Niet alleen omdat in het eerste weekeinde al duizenden bezoekers naar Heilig Landstichting kwamen, ook door de indrukwekkende toespraak van oud-politicus en schrijver Jan Terlouw.
Hij opende zaterdag het Feest van Licht door op te roepen tot meer tolerantie jegens elkaar. „Niet geloven wat je zelf vindt als de enige waarheid, ook belangstelling hebben voor de anderen, open staan voor de anderen, openstaan voor andere culturen.”
Het was zijn eerste publieke optreden na zijn spraakmakende toespraak bij televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) op 30 november over het ‘touwtje uit de brievenbus’.
Vertrouwen komt er niet vanzelf, stelt Terlouw. Mensen moeten openstaan voor de opvattingen van anderen. „We staan nu een week voor het kerstfeest. Voor mij betekent het kerstfeest hoop, een feest van hoop. Misschien het allerbelangrijkste in deze periode is dat het licht terugkomt. Een nieuw begin, een schone lei, een nieuwe toekomst.”
Als openingshandeling werd zoals elk jaar een levende kerststal gevormd, dit keer met figuranten van over de hele wereld. Het weekend stond bol van de optredens, net als de komende weken. Op het programma stonden onder meer Gertjan Adema Amisha, Muziekensemble The Christmas Project, Popband Songbird, Tuesday Fudge, Wereldmuziekkoor Nijmegen, Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock, History Sounds, Heisterkoor, Jongerenkoor Jokolo, These People, Amusementskoor Surprise, Kol Chadash, Dweilorkest Busband, Herderskoor Les pastoureaux jolis, Popkoor Populo en close harmony Lekker Close.
Voor de optredens die nog gaan komen, is het handig www.feestvanlicht.nl te raadplegen. Het Feest van Licht staat dit jaar in het teken van de ‘kleurrijke kerst”, met een grote kerststallententoonstelling waarin het accent ligt op Zuid-Amerika. Daar is het met kerstmis ook kermis, reden om in het Binnenmuseum ook een miniatuurkermis te hebben, en buiten is een kleine Zuid-Amerikaanse kermis, met een antieke draaimolen en een klassieke theaterwagen. In het park zijn ook kijkhuisjes, met kunstwerken van kunstenaars uit Plasmolen. Verder zijn er de favoriete kerststallen van Leo Blokhuis en Emile Roemer te zien, net als die van stripheld Dirkjan. Ook zijn er veel dieren in het park te zien en is er buiten een kleine fototentoonstelling.