8 juni 2016

Gemeente Berg en Dal wil inzicht in wateroverlast

Gemeente Berg en Dal en vooral Breedeweg, is de afgelopen week tot tweemaal toe getroffen door een zeer extreme regenbui. Dit heeft tot veel overlast en schade geleid. De gemeente doet haar uiterste best om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. De wateroverlast van afgelopen week heeft sommige inwoners ook persoonlijk getroffen. Wethouder Ria Barber: “Het is belangrijk dat mensen zich melden bij de gemeente. Alleen op die manier krijgen we een compleet overzicht van alle problemen en kunnen we zoeken naar een oplossing”.
Het is de taak van de gemeente om samen met het Waterschap het regenwater goed af te voeren. Dit doen we via ons rioolstelsel en beken en sloten en dergelijke (watersysteem). Ons riool kan 20 mm regen per uur verwerken zonder dat dit water-op-straat veroorzaakt. Zo’n bui van 20 mm per uur komt gemiddeld eens in de twee jaar voor. Door de klimaatverandering vallen er de laatste jaren lokaal steeds vaker zwaardere buien. Bij ons was dat zo op maandag 30 mei. Toen viel er over de hele dag ruim 80 mm water. Daarvan viel iets meer dan de helft (42 mm) tussen 16:00 en 17:00. Op vrijdagavond 3 juni viel er in korte tijd weer zoveel regen: 22 mm in 17 minuten. Op deze extreme situaties is ons watersysteem niet berekend. Vooral in Breedeweg was er veel overlast. De weersvoorspellingen van afgelopen week gaven aan dat er iedere dag kans was op een nieuwe zware bui. Na de extreme hoeveelheid regen op 30 mei was het daarom belangrijk ervoor te zorgen dat het watersysteem een nieuwe zware bui weer enigszins aan zou kunnen. Met man en macht is toen (zichtbaar en onzichtbaar) gewerkt aan het schoonmaken van wegen, kolken, riolen en watergangen. Vooral in Breedeweg, maar ook in de delen daarachter. Op 3 juni kwam daar weer een zeer zware bui overheen. Alle schoonmaakwerkzaamheden zijn daarna opnieuw gestart.
Heeft u overlast, schade of een klacht? Meld dit dan aan ons via telefoonnummer 14024 of www.bergendal.nl. Heeft u foto’s of een filmpje van de gebeurtenissen? Geef dit dan aan bij uw melding. Dat kan enorm helpen bij het zoeken naar een oplossing.

DSC_7573 wateroverlast naam