21 april 2016

Burgerprotest bij belangrijke beslissing over het windpark aan de Kartenspielerweg in het Reichswald

Op donderdag 28 april neemt de gemeenteraad van Kranenburg een belangrijke beslissing in de realisatie van het omstreden windpark aan de Kartenspielerweg, pal langs de rijksgrens. Burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ roept eenieder op hierbij aanwezig te zijn zodat het de gemeenteraadsleden duidelijk wordt dat de plannen veel weerstand oproepen. Eigenlijk had de beslissing al op 3 maart jl. moeten vallen maar de gemeenteraad had een langere voorbereidingstijd nodig. Na twee keer te zijn uitgesteld is nu voor 28 april gekozen. Dan besluit de raad of men overgaat tot de tweede inspraakronde voor het aangepaste ‘Flächennutzungsplan’ (FNP). Deze voorziet in de aanwijzing van een ca. 200 ha groot gebied langs de Kartenspielerweg in het Reichswald als concentratiezone voor windindustrie. Iris Roselie, woordvoerster van het Tegenwind, verduidelijkt: “Het FNP is te vergelijken met het Nederlandse bestemmingsplan. Wanneer de raad akkoord gaat, dan is dit een grote stap voorwaarts in de procedure om tot de bouw van windturbines in het bos te komen.” Intussen hebben burgemeesters van Gennep en Berg en Dal een “open brief” gestuurd n.a.v. deze ontwikkeling. Lees hier de brief (via de Groesbeek).DSC07436 Uitsnede groot

Bij aanname van het voorstel zal naar verwachting half mei de 2e (en laatste) inspraakronde starten. Roselie: “Net als bij de 1e ronde zal ons burgerinitiatief weer luid op de trom slaan. Via infostands, flyeracties, informatiebijeenkomsten, social media etc. zullen we burgers en organisaties informeren en oproepen massaal een zienswijze in te dienen. Belangrijk om te weten is dat ook Nederlandse burgers en organisaties kunnen reageren.”

Maar eerst dient te worden afgewacht wat de 28e wordt besloten. “De stemming lijkt een formaliteit,” vervolgt Roselie, “maar bij een hoge opkomst van demonstranten moet ik het nog maar zien. Dat ze deze beslissing al twee keer hebben uitgesteld, geeft wel aan dat de raadsleden met dit thema worstelen.”

Voorafgaand aan de besloten gemeenteraadsvergadering, die om 18.00 uur start, organiseert het burgerinitiatief “Tegenwind in het Reichswald” een protestactie. Deze protestactie zal vanaf 17.15 uur plaatsvinden bij het Rathhaus Kranenburg, Kleverstr. 4 te Kranenburg.