11 februari 2016

Tijdelijke afsluiting van de Bisonbaai in Ooij

Beleef het wassende water van de dijk. De vele neerslag zorgt ervoor dat de uiterwaarden van de Waal in de Gelderse Poort gedeeltelijk of geheel onder water komen te staan. De rivier rolt weer even met zijn spierballen en laat zijn kracht zien. Een fascinerend schouwspel! Voor de grote grazers van de uiterwaarden zijn daarom de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. De in het wild levende dieren zoals ree, haas, konijn, maar ook kleinere zoogdieren als muizen zoeken juist nu de hoger gelegen plaatsen in het landschap op. Voor de dieren is het belangrijk dat ze hierbij niet verstoord worden. Staatsbosbeheer heeft daarom besloten om de Bisonbaai tijdelijk af te sluiten voor het publiek. Veel mensen trekken er op uit om naar de stijgende rivier te kijken, het wassende water heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht. Echter een bezoek aan de uiterwaard in deze periode zal de wilde dieren opjagen. Dit levert stress op bij de dieren en dat is eenvoudig te voorkomen door gepaste afstand te bewaren. Zo helpen wij de wilde dieren zodat zij rustig op de drogere delen in de uiterwaarden het hoge water af kunnen wachten. Staatsbosbeheer vraagt haar bezoekers om het fascinerende hoogwater vanaf de dijk te beleven. De Bisonbaai gaat weer open voor publiek als het water is gezakt. Het is een tijdelijke maatregel. Staatsbosbeheer vraagt haar bezoekers begrip te hebben voor deze situatie. Update vrijdag 12-02-16. De Bisonbaai was al afgesloten en er zijn al enkele mensen bekeurd.DSC_5083 Bisonbaai naam

donderdag 11 februari 2016 (Bron: Waterpeilen.nl
11:26:27
Rijn stijgt vandaag snel

De Rijn bij Lobith is sinds gistermiddag gaan stijgen en passeerde vanmorgen de 12 m grens. De komende 24 uur zet de snelle stijging door en morgenmiddag wordt ca 12,75 m verwacht. Dit extra water is vooral afkomstig uit de Moezel. De piek uit de Moezel is inmiddels in de Rijn aangekomen en passeert nu Keulen. De afvoer in de Moezel steeg gisteren naar ca 2000 m3/s, dat is bijna 40% van het water dat tijdens de piek Lobith zal passeren. Bij de vorige piek was dat maar 20% en was veel meer water uit de Bovenrijn afkomstig.

Vanaf een stand van 12,5 m bij Lobith gaan grote delen van de uiterwaarden overstromen. Alleen uiterwaarden waar een zomerkade omheen ligt blijven droog. Deze kades overstromen meestal pas bij een stand van 14 m bij Lobith en zover komt het dit keer niet. Wel zal de nevengeul van Nijmegen voor het eerst mee gaan stromen. Ik verwacht dat de drempel vrijdagochtend zal gaan overstromen, om daarna een dag of 3 mee te stromen.

Gisteren was nog onduidelijk hoe de golven vanuit de Moezel en de Bovenrijn samen zouden vallen. Nu ziet het er naar uit dat de Moezel niet zo snel daalt en dat de toestroom vanuit de Bovenrijn groter is dan de afname vanuit de Moezel. Het gevolg is dat de waterstand stroomafwaarts van Koblenz nog een dag of 2 langzaam zal blijven stijgen. Voor Lobith betekent dit dat de stand tot morgenmiddag snel zal blijven stijgen tot ca 12,75 m om daarna nog 2 dagen langzaam verder te stijgen. De piek passeert dan op zondagmiddag of in de nacht van zondag op maandag bij een stand van ca 13 meter.

Gisteren is weinig neerslag gevallen in het stroomgebied van de Rijn en ook vandaag en morgen blijft het droog. Voor het weekend staan wel weer neerslaggebieden op het programma, die in de heuvels ook sneeuw zullen brengen. Op grond van deze verwachting zal de Rijn bij Lobith na zondag iig een dag of 4 gaan dalen. Daarna wordt het onzeker, maar op grond van de hoeveelheid neerslag die nu voor het weekend wordt verwacht in het stroomgebied is geen nieuwe stijging van de Rijn te verwachten in de loop van de volgende week. Maar omdat het wisselvallig weer blijft, kan dat toch weer anders uitpakken.
Maas zet daling weer in

In de Ardennen bleef het gisteren vrijwel droog en de Maas is vanaf vanmorgen weer gaan dalen. Gisteren schommelde de afvoer de hele dag net boven de 1200 m3/s. De piek bedroeg 1230 m3/s. Dit is een gewone hoogwaterafvoer voor de Maas gedurende de winter; hij wordt jaarlijks ca 4 dagen overschreden.

De piek in de Maas bevindt zich nu ongeveer bij Roermond en zal de komende 2 dagen verder bewegen naar het Benedenrivierengebied. De afvoer stijgt onderweg nog iets, vanwege de aanvoer vanuit de vele beken in Limburg en Brabant die in de Maas uitmonden. Bij de Maas overstromen de meeste weerden pas vanaf een afvoer van 1500 m3/s en zullen bij deze golf alleen de laagste delen overstromen.

In de Ardennen dalen nu alle zijbeken en deze daling zet de komende 2 tot 3 dagen door. Pas in het weekend wordt weer neerslag verwacht. Eerst leek dat niet veel voor te stellen, maar de laatste verwachting is dat een regengebied zaterdag en zondag wat langer stil kan komen te hangen boven de zuidzijde van de Ardennen. Dat zijn altijd interessante situaties, omdat dan veel neerslag kan vallen en dit zal dan zeker een nieuwe golf opleveren in de Maas. Het is echter nog lang niet zeker of dit gaat gebeuren; als het regengebied 200 km zuidelijker ligt, is er niets aan de hand.